Vogelliefhebber observeert al bijna 50 jaar kiekendieven in de Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Vr 21 juli 2023 | 6:15 • Vrijdag 21 juli 2023 | 6:15

Op een locatie in de Oostvaardersplassen bij Lelystad, die verboden terrein is voor de gewone burger, bestudeert Wim Schipper al bijna 50 jaar de kiekendieven in het natuurgebied. Op 79-jarige leeftijd heeft hij een nog steeds ontembare passie voor deze roofvogels.

Zijn werkzaamheden doet hij sinds 2000 vanuit een observatiehut die bestaat uit een houten vierkant dat is geplaatst op een stalen frame. Op acht meter hoogte heeft Schipper een uitzicht over het uitgestrekte moerasgebied dat door de bruine kiekendieven als hun thuis wordt beschouwd. Maar het hout is verrot en de hut is aan vervanging toe. Daarom wordt de hut in de eerste week van augustus gesloopt.

Vijf uur lang op een trap staan
Schipper maakt zich niet druk om de kwaliteit van de Wim Schipperhut, want de obersvatiehut draagt zijn naam. De vogelkenner begon zijn werk in 1978 vanaf een gemaal in het gebied. Na het verdwijnen van het gemaal zette hij een houten trap in het natuurgebied, die hij vastzette met sjorbanden. Zo'n vijf uur lang stond hij vervolgens op de trap om de kiekendieven te bestuderen. Enkele jaren later gebruikte hij een hogere aluminium ladder om beter zicht te krijgen over het gebied.

Schipper aan het werk in zijn hut

Pas in 2000 werd de hut gebouwd, wat zijn werkzaamheden makkelijker maakte. Toch is het binnen vrij koud door de wind die door de luiken trekt, waardoor het daar zelfs onaangenaam vertoeven is op een zomerdag. Desondanks zit Wim Schipper ook in het vroege voorjaar, wanneer het nog kan vriezen, in de hut. Gewapend met een arsenaal aan natuurliefhebbersapparatuur, waaronder een verrekijker, een statief met een krachtige telescoop, en fotocamera bekijkt Wim de dieren.

"Dit vrouwtje heeft overal genesteld"

— Wim Schipper

Ook andere observatielocaties
Schipper kan de vogels obersveren tot zo'n twee kilometer rondom de hut. Daarom gebruikt hij ook andere locaties in de Oostvaardersplassen om een goed beeld van kiekendieven te krijgen. Hij kent de vele kenmerken van de dieren, waardoor hij ze van elkaar weet te onderscheiden.

Tijdens een observatie geeft hij al snel aan dat hij een vrouwtje ziet vliegen die hij eerder heeft gezien. "Dit vrouwtje heeft overal genesteld, maar het is nooit wat geworden. Ik heb haar dinsdag ook nog gezien. Ze heeft enorm veel grote witte epauletten bovenop en dat is op zich al opvallend. In het hele gebied zijn er misschien één of twee."

Observeren doet Schipper vanaf het voorjaar tot aan het eind van de broedperiode. In die periode registreert hij de posities van de nesten. Waar de populatie kiekendieven landelijk in loop der jaren is afgenomen zegt Wim Schipper dat het in de Oostvaardersplassen meevalt. 

Nieuw exemplaar
De huidige hut wordt begin augustus afgebroken, maar er komt ook een nieuw robuust exemplaar voor terug dat zelfs nog iets hoger is dan het huidige exemplaar. De werkzaamheden duren een week waardoor de nieuwe Wim Schipperhut in de tweede week van augustus in gebruik kan worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel