Superstofzuiger gezocht om glassplinters vernield kankermonument op te ruimen

DRONTEN • Vr 21 juli 2023 | 13:09 • Vrijdag 21 juli 2023 | 13:09

Het Lelystadse schoonmaakbedrijf Handy-Clean doet een oproep voor een superstofzuiger. Deze is nodig om de glassplinters van het vernielde monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten te kunnen opzuigen. Het grootste deel van de glasscherven is inmiddels weggehaald, maar er liggen nog kleine glassplinters verspreid tussen het gras.

De stofzuigers van het schoonmaakbedrijf zijn niet sterk genoeg om deze op te zuigen, omdat ze diep in de natte mosgrond liggen. "We hebben een stofzuiger nodig die sterk genoeg is om grind van daken te zuigen, zo eentje die vier keer zo sterk is als wat wij hebben", zegt Henk van Deenen van Handy-Clean.

"Het is heel moeilijk om de kleine splinters op te ruimen"

— Henk van Deenen, Handy-Clean

Het schoonmaakbedrijf begon twee weken geleden kosteloos met het opruimen van de 65 vernielde glasplaten in het Wilhelminabos. Maar al snel werd duidelijk dat het schoonmaken ingewikkelder is dan gedacht. Van Deenen legt uit: "Door de regen zakt dat glas steeds verder de zachte grond in, dus het is gewoon heel moeilijk om de kleine splinters op te ruimen."

Daarom is er een krachtige stofzuiger nodig. Geen normale huisstofzuiger, of de grote schoonmaak-stofzuigers die bedoeld zijn om water op te zuigen. Nee, volgens Van Deenen vraagt dit karwei om een superstofzuiger. "Je hebt echt sterke afzuigapparatuur nodig en die hebben alleen rioleringsbedrijven. Van die stofzuigers die zand uit putten kunnen zuigen. We voeren nu gesprekken, maar we hebben tot nu toe alleen 'nee' te horen gekregen. We denken eraan om de belletjes voortaan door het KWF te laten doen, want dat werkt misschien beter."

Ook glas in de fundering
KWF Kankerbestrijding is inderdaad bezig om samen met Handy-Clean andere bedrijven te benaderen, op zoek naar een superstofzuiger. "Het is een proces waar wij als gezondheidsfonds niet eerder mee te maken hebben gehad, maar het helpt inderdaad wel als wij bellen. We volgen het advies van Handyclean, want zij zijn de experts. Maar het is een complexe en bijzondere klus", laat een woordvoerder van het KWF weten.

De glassplinters weghalen is niet het enige dat nog moet gebeuren, ook de funderingen waar de glasplaten op stonden moeten nog uit de grond gehaald worden. Dat is eveneens een behoorlijke klus. "Ook hiervoor bekijken we hoe we dit het beste kunnen doen", laat een woordvoerder van KWF weten.

Schoonmaak kan nog maanden duren
Schoonmaakbedrijf Handy-Clean is bang dat het misschien nog wel maanden kan duren voordat het vernielde monument volledig is opgeruimd. "Het vervelende is dat iedereen dit wil afronden, maar dat we afhankelijk zijn van anderen. We proberen een bedrijf te vinden dat ons aan een extra sterke stofzuiger kan helpen, maar die moeten ons dan ook willen sponsoren."

"Misschien moeten we 5 tot 10 cm grond afgraven"

— Henk van Deenen, Handy-Clean

Maar zelfs met een superstofzuiger kunnen misschien niet alle glassplinters op het terrein van het KWF-monument weggehaald worden, vreest Van Deenen. "Ik ben geen tuinman, maar ik denk dat de enige manier om echt al het glas daar weg te krijgen is om 5 tot 10 centimeter van de bovenlaag af te graven. We zijn hier nu ook over in gesprek met het KWF."

Wat gebeurt er met de scherven?
Het KWF is samen met Handy-Clean en andere partijen in gesprek over de afronding van de schoonmaak. Zij buigen zich deze zomer over de toekomst van het opgeruimde glas. Van Deenen: "We hebben hier nog twaalf of dertien bakken staan met 50 kilo glas. We bewaren dit voor het KWF totdat zij beslissen wat ze ermee willen doen, want ze willen er sowieso iets mee doen. Ik ga er wel een klein beetje vanuit dat ze het laten smelten om er weer nieuwe platen mee te maken."

Linda Sumner van KWF Kankerbestrijding

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel