Tweet over Timmermans in nazi-uniform door fractievoorzitter ONS valt niet goed

NOORDOOSTPOLDER • Za 22 juli 2023 | 15:11 • Zaterdag 22 juli 2023 | 15:11

De fractievoorzitter van ONS Noordoostpolder, Berthoo Lammers, heeft vrijdag op Twitter een gefotoshopte afbeelding gedeeld van PvdA-politicus Frans Timmermans in een nazi-uniform. De tweet heeft geleid tot negatieve reacties bij collega-politici en inwoners van Noordoostpolder. Lammers heeft het bericht later verwijderd.

Op de afbeelding staat de lijsttrekker van de gezamenlijke lijst PvdA-GroenLinks bij de komende landelijke verkiezingen, Frans Timmermans, afgebeeld in nazi-uniform met daaronder de tekst 'Der Untergang'. Dat is de titel van een film over de laatste dagen van Adolf Hitler.

De tweet van Lammers

'Onsmakelijk'
ONS Noordoostpolder zit samen met de PvdA, VVD en Politieke Unie in een coalitie. Lianne Mulder, de fractievoorzitter van de PvdA in Noordoostpolder, noemt de tweet over haar partijleider onsmakelijk. "Ik ben blij dat hij het weer heel snel heeft verwijderd", zegt Mulder.

"Hij gebruikt zijn Twitter op eigen titel en niet onder die van zijn partij. Hij provoceert daar regelmatig, dus dit gedrag is niet nieuw. Op dit moment hebben we nog geen concreet plan om hem erop aan te spreken", zegt Mulder.

'Misselijkmakend'
Fractievoorzitter Wiemer Haagsma van partij Politieke Unie heeft de tweet niet gezien omdat hij zelf niet op sociale media zit. Hij wil niet op vragen ingaan en hoeft de afbeelding ook niet te zien. VVD-fractievoorzitter Jasper van Os heeft de tweet wel gezien, maar heeft er nog niet op gereageerd.

Wim van Wegen, fractievoorzitter van D66, heeft de tweet in eerste instantie niet gezien. "Ik had deze even gemist, maar het zou passen in een lange traditie van misselijkmakende tweets van de heer Lammers", zegt Van Wegen op Facebook.

'Stomme fout'
Berthoo Lammers is verbaasd over de ophef. Hij zegt dat de tweet een foutje is. "Ik wilde een tweet van iemand anders met de afbeelding delen, maar in plaats daarvan heb ik de afbeelding per ongeluk zonder context gedeeld. Toen ik hierachter kwam heb ik deze snel verwijderd. Het was een stomme fout", reageert Lammers.

Volgens Lammers stonden er onder de originele tweet interessante reacties. Door de tweet te delen, wilde hij laten zien hoe de Nederlanders naar Frans Timmermans kijken. Dat mislukte. "Het is niet mijn bedoeling om met mijn tweets ophef te veroorzaken, ik gebruik mijn account alleen om feiten te retweeten. Ik ga mijn sociale media dus niet anders gebruiken na dit incident", zegt Lammers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel