OM eist voorwaardelijke celstraf tegen opa die kleindochter 10 jaar lang zou hebben misbruikt

LELYSTAD • Wo 26 juli 2023 | 15:12 • Woensdag 26 juli 2023 | 15:12

Tegen een 74-jarige man uit Lelystad die verdacht wordt van het misbruiken van zijn kleindochter, is een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. Het misbruik zou volgens de kleindochter op haar vierde zijn begonnen en duurde zo'n tien jaar. Haar opa zegt dat hij slechts één keer haar borsten heeft aangeraakt. Volgens hem is er verder niks gebeurd.

De vrouw, die nu 23 jaar oud is, stapte in 2020 naar de politie met haar verhaal. Daar bleef de aangifte lang liggen. Pas vorig jaar kwam er actie en dat leidde tot de rechtszaak die woensdag diende bij de rechtbank in Lelystad. Daar vertelde het slachtoffer dat ze als kind veel bij haar grootouders was. Haar opa deed ’s middags altijd een dutje, vanwege fysieke problemen. Als hij wakker was, ging oma boodschappen doen en moest ze bij hem in bed komen. Daar zou ze zijn betast.

'Tongzoenen met opa'
Ook zou hij geregeld zijn hand in haar shirt steken om haar blote borsten te betasten, vertelde ze bij de politie. En ze moest vaak met haar opa tongzoenen. Aan de eettafel stopte hij volgens haar ook wel eens onder tafel zijn voet in haar kruis. De opa zegt dat daar niets van waar is. Hij bekent alleen een keer haar borst te hebben aangeraakt onder haar shirt. "Dat gebeurde zomaar toen ze een jaar of dertien was, ik wilde haar hartje voelen kloppen. Daar zag ik toen niks kwaads in. Het was een gewoon intiem moment, er zat niks seksueels achter", verklaarde hij tijdens de zitting.

Opvallend is dat het zusje ook zegt door hem te zijn betast. Zij deed geen aangifte. Net als een nichtje van de twee meisjes. "Dat verhaal speelde lang geleden en is voor mij afgesloten", zei zij tegen de politie. De man zocht zelf hulp, nadat hij voor de tweede keer een kleindochter ongepast aanraakte. "Nu snap ik wel dat dat niet kan", zei hij tijdens de zitting.

Het slachtoffer dat wel aangifte deed, zegt veel last te hebben gehad van het misbruik en vraagt om 15.000 euro smartengeld. De officier van justitie vindt 7.500 euro op zijn plaats. Zij vindt al het misbruik bewezen, behalve dat wat in bed gebeurde. Een celstraf is volgens haar niet nodig, omdat de zaak al oud is, de man een blanco strafblad heeft en de Reclassering de kans op herhaling klein acht. De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel