Gemeente wil ruim 92 miljoen euro investeren in verduurzaming gemeentelijke gebouwen

ALMERE • Wo 26 juli 2023 | 18:36 • Woensdag 26 juli 2023 | 18:36

De gemeente Almere wil de komende 10 jaar 92,4 miljoen euro investeren om 144 gebouwen in de stad te verduurzamen. Almere zegt de ambitie te hebben de eerste energieneutrale stad van Nederland te worden. Daarom is volgens het college van B & W nodig om ook de gemeentelijke gebouwen aan te pakken. Dat moet bovendien dienen als voorbeeld voor ondernemers en huiseigenaren.

In het coalitieakkoord is afgesproken om verder te bouwen aan een groene, gezonde en duurzame stad. In een routekaart heeft de gemeente vastgesteld hoe dat moet gebeuren voor 2050. Als de maatregelen worden uitgevoerd, kunnen deze de CO2-uitstoot van de gemeente met 71 procent verminderen.

Het gaat om gebouwen zoals het gemeentehuis maar ook om buurthuizen of bijvoorbeeld een brandweerkazerne of parkeergarage. Schoolgebouwen vallen buiten deze plannen, omdat scholen die zelf onderhouden.

Eerst energiegebruik omlaag
Volgens wethouder Alexander Sprong kunnen er wat betreft de gemeentelijke gebouwen nog stappen gemaakt worden. "Als gemeente gebruiken we veel energie", zegt hij. "Daarom zullen we als eerste maatregelen moeten nemen om dit te verminderen. De energie die we dan nog echt nodig hebben moet dan ook groen zijn."

Daarom is onlangs zonnepark Braambergen geopend. Dat park voorziet de gebouwen voor 15 jaar van groene stroom. Maar er moet volgens de wethouder meer gebeuren. Ook de gebouwen zelf moeten aangepast worden. Daarvoor gaat de gemeente eerst kijken welke gebouwen ze op de lange termijn nog wil behouden. Daarna wordt gekeken hoe de CO2-uitstoot kan worden teruggebracht.

Stap voor stap
De maatregelen worden in stappen gezet, zodat er rekening gehouden kan worden met de ontwikkeling in de techniek en de energietransitie. Niet alle gebouwen kunnen in één keer worden aangepakt. De benodigde 92,4 miljoen euro is inclusief het geld dat nodig is voor de voorbereiding, advies en toezicht.

Het bedrag wordt ook niet in één keer uitgegeven maar uitgesmeerd over verschillende jaren tot 2050. Het bedrag zal worden meegenomen in de begroting van de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel