Buren ruziën over beveiligingscamera’s: 'Je kunt de slaapkamerramen zien'

LELYSTAD • Do 27 juli 2023 | 11:35 • Donderdag 27 juli 2023 | 11:35

Een burenruzie in de wijk De Landerijen in Lelystad is zo hoog opgelopen, dat twee stellen die naast elkaar wonen donderdag voor de rechter zijn verschenen. Eén van de buren vroeg de rechter daar om de ander te verplichten beveiligingscamera’s weg te halen. Ze zouden zijn privacy schenden. Maar de buurman zegt dat hij de camera’s helemaal niet op het huis en tuin van de buurman en buurvrouw gericht heeft.

De twee stellen liggen al langere tijd met elkaar in de clinch. Over en weer zouden er pesterijen en intimidaties zijn. De buurman hing camera’s op, omdat de auto van zijn vrouw op een dag bekrast was. "En een paar weken terug vloog er een baksteen door het voorraam van ons huis."

De man zegt dat hij de camera's heeft opgehangen omdat hij en zijn vrouw zich niet veilig voelen. Met de camera’s wil hij zijn eigendommen beschermen, legde hij de rechter uit. De camera in de voortuin doet het volgens hem niet. "Er zit geen eens een stekker aan, dat heeft de politie ook geconstateerd."

Geen 'wapenstilstand'
De camera in de achtertuin doet het wel, maar die staat gericht op de hoge schutting tussen beide tuinen. "Ik zie helemaal niks van hun tuin en huis, dus ik denk dat we hier onze tijd zitten te verdoen."

De rechter dacht daar anders over, toen hij ter zitting de livebeelden van het beweegbare apparaat te zien kreeg. "Ik zie toch wel wat meer dan dat. Je kunt de slaapkamerramen van de buren namelijk ook zien. Het is bovendien een beweegbare camera, die u kunt bedienen vanaf de telefoon. Dus u kunt ermee doen wat u wil."

Hij verduidelijkte dat iemand beveiligingscamera’s mag ophangen volgens de wet. "Maar ze mogen geen overlast veroorzaken en gericht zijn op de buren."
Even probeerde de rechter nog of er misschien een 'wapenstilstand' kon worden gesloten, maar hij merkte al snel dat daar geen ruimte voor was. Daarom doet hij over twee weken uitspraak in deze zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel