Bewoners ongerust over kap langste iepenlaan van Nederland: 'Waarde niet in woorden uit te drukken'

ALMERE • Zo 30 juli 2023 | 15:37 • Zondag 30 juli 2023 | 15:37

Bewoners van de Paradijsvogelweg en de Goudplevierweg in Almere Oosterwold hebben via een brief bezwaar gemaakt tegen het omzagen van 800 iepen. De gemeente kondigde in een nieuwsbrief begin juli aan de 'langste iepenlaan van Nederland' te kappen omdat het gevaar bestaat dat de bomen omvallen.

"De ecologische waarde van de bomen is niet in woorden uit te drukken. Daarom willen wij graag weten op welke onderzoeken dit besluit is gebaseerd. Je kunt deze beslissing niet zomaar nemen zonder ecologisch onderzoek", vertelt Marien Abspoel van Stichting Paradijsvogelbosje. Die bewonersorganisatie zet zich sinds 2014 in om de ecologische kwaliteit van de buurt te verbeteren.

De uitleg van de gemeente over waarom de bomen weg moeten: "De oorzaak van de zwakke verbindingen bij de iepen is het ”enten”. Dat is een teeltmethode waarbij een bovenstam (het bovengrondse deel) op een onderstam (het wortelgestel) is samengevoegd. Deze methode gaat meestal goed, maar kan ook leiden tot ‘uitgestelde onverenigbaarheid’. Dit is bij de iepen aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg het geval."

In de nieuwsbrief van de gemeente wordt vermeld dat er al eerder bomen zijn omgevallen en dat bomendeskundigen adviseren de iepen om veiligheidsredenen te verwijderen. Hoewel de gemeente verzekert dat er nieuwe bomen geplant zullen worden, is Stichting Paradijsvogelbosje hier geen voorstander van. Een mogelijke oplossing is volgens Abspoel eerst de ontstane gaten op te vullen en daarna alleen de risicovolle bomen één voor één te vervangen.

De stichting heeft nog geen antwoord gehad van de gemeente. Als de brief geen positieve reactie oplevert, overweegt Abspoel een enquête: "Veel mensen maken zich zorgen over het verdwijnen van de bomen. Een aantal is er zelfs specifiek voor de bomen komen wonen. Daarom willen wij graag een zorgvuldiger onderzoek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel