Noordzeevis duurder dan ooit, consumenten haken af

FLEVOLAND • Di 8 augustus 2023 | 17:58 • Dinsdag 8 augustus 2023 | 17:58

Het spreekwoord 'De vis wordt duur betaald' is actueler dan ooit. De prijzen van vooral de Noordzeevis rijzen de pan uit. Zo zijn bijvoorbeeld kabeljauw en tong ruim 12 procent duurder geworden ten opzichte van vorig jaar en dat betekent dat consumenten minder vis kopen.

Volgens marktonderzoeker Circana is verse vis momenteel de hardst dalende vers-categorie in de supermarkt qua omzet. Het gaat om een daling van zeker 10 procent. Ook in Flevoland wordt de visprijs in de portemonnee gevoeld.

"Ja, ik merk het wel", vertelt een Lelystedeling die net vier lekkerbekken heeft gekocht. "Ik vraag me af hoe lang mensen nog genoeg geld hebben om al hun boodschappen te kunnen kopen. Ik vind het gewoon belachelijk duur worden."

"Ik eet best vaak vis en kom hier elke week", vertelt een andere bezoeker van de viskraam bij het Lelycentre. "Je moet vis eten voor je vitamines, dat is belangrijk, maar als het te duur wordt, dan ga ik wel iets anders proberen."

Ook in Dronten merken consumenten dat de vis steeds duurder wordt. Toch blijft het eten van vis voor velen nog onderdeel van het wekelijkse eetpatroon. "Ik ga niet minder vis eten want vis is gezond", zegt een vrouw voor de viswinkel in het centrum. "Als het te duur wordt, ga ik misschien wel op zoek naar een alternatief."

De oorzaak van de hoge visprijzen wordt onder andere veroorzaakt door de sterk toenemende inflatie waardoor zo'n beetje alles duurder is geworden. Veel vissers zijn gestopt met hun bedrijf omdat er door de hoge brandstofprijzen en gestegen loonkosten niet meer genoeg verdiend kan worden. Alleen op Urk al stopten tientallen vissers door een uitkoopregeling van de overheid. De vissers die nog wel varen berekenen, samen met de verwerkers en de handel, de hoge kosten door aan de consument.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel