'Op camping De Paradijsvogel kan iedereen zichzelf zijn'

LELYSTAD • Wo 9 augustus 2023 | 22:36 • Woensdag 9 augustus 2023 | 22:36

Pop-up-camping De Paradijsvogel is voor de tweede keer in Lelystad neergestreken. De tijdelijke camping is een kampeerevenement van twee weken. Het is speciaal bedoeld voor jongeren in de LHBTIQ+-gemeenschap én hun ouders.

Volgens initiatiefnemer Brenda Schaaper kunnen jongeren op de camping eindelijk zichzelf zijn. "Het is een hele veilige plek", zegt Schaaper. "De jongeren zien meteen, hé, dat is mijn soort die daar rondloopt." Volgens Schaaper komen jongeren naar de camping voor wie het in het dagelijks leven niet altijd even makkelijk is. "Er zijn er die even niet naar school gaan omdat het even lastig is. En er zijn er die neerslachtig zijn. En hier sluiten ze elkaar in hun hart." Volgens Schaaper levert het samen kamperen de jongeren veel zelfvertrouwen op. "Ik vind het geweldig wat ik hier zie."

Of je nu lesbisch bent, homo, biseksueel, transgender, interseksueel of queer. Het maakt niet uit. Iedereen hoort erbij, niemand is raar. Dat voelt als een bevrijding, zegt de 16-jarige Celeste. "Dit is leuk omdat ik hier sta met allemaal gelijkgestemde mensen met wie ik kan optrekken zonder dat ik me hoef af te vragen; zie ik er niet raar uit voor deze mensen, ben ik niet teveel voor deze mensen?"

'Er is er maar één'
Vorig jaar werd de camping voor het eerst georganiseerd. Toen waren er 75 bezoekers. Deze keer hebben zich ruim 90 bezoekers aangemeld. Het is de enige camping in zijn soort zegt Brenda Schaaper. "Er is er maar één. Je hebt natuurlijk wel kampen voor gay-kinderen. En je hebt wel speciale dagen. Maar ik heb zelf bedacht om een camping voor ouders en kinderen te organiseren omdat die van mij altijd in de voortent zat en daar niet uit wilde. Toen dacht ik, dat moet toch anders kunnen. Nu hoor ik verhalen van ouders die zeggen; eindelijk loopt mijn kind ook op het veld rond. Eindelijk maakt mijn kind ook aansluiting met andere kinderen."

Op de camping is van alles te doen. Zo geeft Celeste een cursus catwalk-lopen. En treedt transgender singer-songwriter Sem Jansen op. Sem noemt De Paradijsvogel een belangrijk initiatief. "Ik kom hier voor het eerst. En ik heb zelden een plek gezien waar zowel queer jongeren als hun ouders aanwezig zijn. De jongeren kunnen contact met elkaar leggen. Maar ook de ouders." Jansen vindt het een plus dat zowel de kinderen als hun ouders van elkaar kunnen zien hoe ze het doen in de groep. "Hier kunnen zowel de ouders als de kids veel van elkaar leren", zegt Jansen.

De camping voor LHBTIQ+ is dit jaar geopend tussen 7 en 21 augustus. In totaal hebben zich iets meer dan 90 bezoekers aangemeld voor de pop-up-camping. Brenda Schaaper is er van overtuigd dat er in 2024 een derde editie van de pop-up-camping komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel