Buurt over overlastgevende jeugd in Kempenaar: 'Ze worden irritant door de alcohol'

LELYSTAD • Wo 16 augustus 2023 | 6:11 • Woensdag 16 augustus 2023 | 6:11

Bewoners van de wijk Kempenaar in Lelystad zeggen dat ze al langere tijd last hebben van een groep hangjongeren. Er zou sprake zijn van vandalisme, het maken van veel lawaai en het treiteren van voorbijgangers.

De situatie in de wijk is voor waarnemend burgemeester Ineke Bakker reden om een samenscholingsverbod in te stellen. Iedereen die met meer dan twee personen bij elkaar staat en overlast veroorzaakt kan direct een boete krijgen. Dat geldt voor drie gebieden in de wijk.

Intimidatie en vernielingen
Volgens de gemeente is er al jaren sprake van problemen in Kempenaar en levert dat onveilige situaties op. Het gaat om hangjongeren die voorbijgangers en ondernemers intimideren, drugs gebruiken, geluidsoverlast veroorzaken en vernielingen aanrichten.

Meerdere buurtbewoners, die hun verhaal alleen anoniem willen vertellen, zeggen dat het om een groep jongeren gaat die tussen de 12 en 20 jaar oud zijn. De harde kern zou bestaan uit zo'n 15 jongens, waarvan veel familieleden van elkaar zijn.

Vooral Kindcentrum Het Mozaïek is geregeld het doelwit van vandalisme, maar ook in de omgeving van de Albert Heijn en het gebied rond basisschool De Lepelaar hangen de jongeren rond.

"Ze zijn druk en ze schreeuwen. Dat soort gedrag."

— Buurtbewoonster

Irritant gedrag
"Ze zijn irritant tegen mensen die hier gewoon hun boodschappen doen. Ze zijn druk en ze schreeuwen. Dat soort gedrag", vertelt een buurtbewoonster.

De supermarkt is een geliefde plek om bijeen te komen, omdat die tot 22:00 uur 's avonds open is. Dat is later dan de meeste andere supermarkten in de stad. "Ze halen hier drank en drinken dat buiten op. En dan kunnen ze door die alcohol irritant worden."

Bij basisschool Het Mozaïek vertelt een groepje Turkse moeders dat ze uit voorzorg op het schoolplein posten om zo hun kinderen te beschermen tegen de overlast gevende jongeren. Een andere verontruste wijkbewoner zegt dat hij zijn dochter 's avonds niet alleen de straat op laat gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel