Op de valreep spotgoedkope kaarten voor Lowlands: 5 vragen en antwoorden over Lowlands-tickets

BIDDINGHUIZEN • Wo 16 augustus 2023 | 14:24 • Woensdag 16 augustus 2023 | 14:24

Twee dagen voor festival Lowlands in Biddinghuizen begint, duiken honderden tickets op met hoge kortingen. Het festival was in februari binnen 20 minuten uitverkocht. Werden tickets daarna voor woekerprijzen verkocht, worden ze nu ver onder de officiële verkoopprijs 'gedumpt'. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Lowlands-tickets voor het eerst alleen via Ticketmaster kunnen worden gekocht en verkocht, wat voor enige verwarring zorgt. Daarom vijf vragen en antwoorden over Lowlands-tickets.

Waarom kan ik alleen via de Ticketmaster-route kaarten kopen?
Een kaartje voor Lowlands koop je via Ticketmaster. Dit is nu de enige manier waarop je er een kunt bemachtigen. Voor het eerst dit jaar neemt Ticketmaster ook het heft in handen als het gaat om de doorverkoop van tickets. Naar eigen zeggen om de echtheid te kunnen garanderen. Kopen en verkopen via bijvoorbeeld het platform Ticketswap gaat niet meer. De nieuwe soort kaartjes zijn zogenoemde Mobile Only Tickets. Deze tickets zijn alleen geldig in de Ticketmaster-app. Dat betekent dat je niet meer bij Lowlands naar binnen komt met een geprinte versie, screenshot of een kaartje per mail.

Organisatoren van een evenement of festival kunnen zelf kiezen wat voor soort tickets zij willen aanbieden bij de verkoop. Volgens tv-programma Kassa kiezen zij steeds vaker voor Mobile Only Tickets, omdat het de meest veilige optie zou zijn om het in omloop raken van valse kaartjes tegen te gaan. Erik van Eerdenburg, de festivaldirecteur van Lowlands, legde uit aan het programma: "Alle problemen die we jaarlijks aan de deur krijgen, zijn het gevolg van tickets die op platformen zoals Ticketswap zijn gekocht."

Wat betekent dit voor het kopen en verkopen van de tickets?
De kaartjes, die dit jaar maar liefst 300 euro kosten, waren heel snel uitverkocht. Online was er een wachtrij van ruim 100.000 mensen. Festivalliefhebbers die misgrepen bij de originele kaartjes, kunnen nu alleen nog via het doorverkoop-platform van Ticketmaster zelf een kaartje bemachtigen.

Daar kwam veel ophef over, met name in de politiek, omdat de kaarten voor woekerprijzen werden doorverkocht. De maximale prijs voor zo'n doorverkoopticket is 360 euro plus 43,20 euro administratiekosten van Ticketmaster. De toegankelijkheid van concerten en festivals staat met dit soort prijzen op het spel, oordeelden Kamerleden. Ook zou hiermee een verdienmodel in stand worden gehouden waardoor mensen sneller meer kaartjes kopen dan ze daadwerkelijk gaan gebruiken, om te verkopen met soms flinke winst.

Hoe kan het dat de kaarten opeens zo 'goedkoop' zijn?
De tickets die sinds februari voor 360 euro doorverkocht werden, zijn nu nog maar 200 tot 260 euro waard, zo'n 100 euro goedkoper dus. Het lijkt erop dat kaarthouders echt van hun toegangsbewijs af willen, het zijn dumpprijzen. Overigens is het aantal tickets dat wordt doorverkocht wel normaal, aldus Van Eerdenburg.

Een reden hiervoor kan zijn dat er een deadline op de doorverkoop zit, wat voorheen niet zo was. Tot donderdag 05:00 uur kunnen kaarten worden doorverkocht, daarna niet meer. "Als verkoper zou ik hier toch zenuwachtig van worden. Dan verkoop je liever sneller voor een lagere prijs, dan het risico te lopen dat je te laat bent", vertelde Timo Klein, expert in mededingingsrecht, in de Stentor. Organisator Van Eerdenburg van Lowlands hoopt dat door dit nieuwe systeem het kopen van overtollige tickets ontmoedigd wordt.

Ik wil tickets doorverkopen of overkopen, hoe doe ik dat?
Als je tickets wilt doorverkopen of overkopen heb je dus nog tot donderdag 05:00 uur. Tickets kopen doe je door op de Ticketmaster site of app naar de betreffende tickets te gaan en dan zie je rechts onderaan 'doorverkooptickets'.

Wil je je ticket te koop aanbieden, dan klik je op 'ticket doorverkopen' bij je tickets in je Ticketmasteraccount, die stort dan je aankoopbedrag terug op je rekening. Als je je 'tweedehands' kaartje dan ook weer wilt doorverkopen, dan moet je via Ticket Transfer de naam op het kaartje veranderen. Het geld moet je onderling regelen.

Ik heb een ticket, moet ik nu nog iets doen?
Mobiele tickets zijn volgens Ticketmaster handig omdat de tickets direct beschikbaar zijn in de app, duurzamer zijn dan uitprinten en controleurs gelijk kunnen zien dat het niet om een screenshot gaat. Screenshots zijn namelijk niet geldig. Om binnen te komen moet je de QR-code in de Ticketmaster-app of website kunnen laten zien. Lowlands waarschuwt dat de internetverbinding op het terrein beperkt kan zijn en adviseert bezoekers daarom goed voorbereid naar het terrein te komen. Dus met een opgeladen telefoon met de ticketmaster-app en thuis vast de ticket opslaan. Dit doe je door de ticket vast te bekijken. Dan is hij automatisch opgeslagen en altijd klaar om gescand te worden, zelfs als je geen bereik of internet hebt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel