Buizerd die jarenlang fietsers lastigviel langs Rietweg doodgereden

DRONTEN • Do 17 augustus 2023 | 15:45 • Donderdag 17 augustus 2023 | 15:45

Jarenlang viel hij fietsers en automobilisten lastig langs de Rietweg in Dronten: de buizerd die daar zijn nest had. Het dier was erg ijverig in het beschermen van zijn jongen. Er werden zelfs waarschuwingsborden neergezet. Maar die zijn niet meer nodig, want de roofvogel is ergens de afgelopen dagen doodgereden.

Vogelaar Lykele Zwanenburg vond de vogel, terwijl hij een rondje door de provincie reed. "Ik zag al vanuit de auto dat het een buizerd was", vertelt hij. Het beest bleek geringd te zijn. "Dan wordt het interessant, want dan kun je zien waar hij vandaan komt en hoe oud hij is geworden." Het bleek dus te gaan om de buizerd die al een aantal jaar in het broedseizoen zijn nest verdedigde. De buizerd is met 17 jaar opvallend oud geworden. "Dat is een unicum", zegt Zwanenburg. Volgens hem wordt de gemiddelde buizerd vier jaar oud.

Geschept door een auto
De vogelaar denkt te weten wat er met het dier is gebeurd. "Die is waarschijnlijk door een auto geschept, nadat hij die heeft geprobeerd aan te vallen. Maar dat heeft hij dus met de dood moeten bekopen." Zo'n aanval heeft Zwanenburg zelf ook wel eens meegemaakt. "Toen schoot hij ook vlak voor mijn voorruit langs." Volgens hem is het goed dat er voor de vogel gewaarschuwd werd met borden, want als hij ineens opdook konden automobilisten en fietsers daarvan schrikken.

"Laatst hoorde ik nog van iemand dat die de klauwen op het hoofd heeft gehad en dat er bloed stroomde. Dus ze zijn nog wel eens agressief." Maar ondanks die agressiviteit wordt Zwanenburg een beetje weemoedig als een vogel op deze manier doodgaat. "De polders waren in het verleden dunbevolkt. Nu zie je dat fietspaden en autowegen snel toenemen, net als hoogspanningsmasten en molens. Dat zijn allemaal dingen waar vogels mee in aanvaring kunnen komen. Dan is het einde verhaal."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel