Hoofdverdachte van miljoenenfraude met illegale tv-dienst langer vast

ALMERE • Do 17 augustus 2023 | 15:07 • Donderdag 17 augustus 2023 | 15:07

Een 30-jarige man uit Almere die wordt verdacht van grootschalige fraude met een illegale televisiedienst blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald tijdens een pro-formazitting.

Hicham O. is bestuurder en grootaandeelhouder van twee bedrijven, namelijk Globe Datacenter in Den Helder en Satelliet Groothandel BV in Almere. Op 23 mei van dit jaar deden de FIOD en het Openbaar Ministerie een inval bij beide bedrijven.

Een illegale tv-dienst (IPTV), die via het internet werd aangeboden, is toen uit de lucht gehaald waardoor honderdduizenden tv's in Nederland op zwart gingen. Vier personen werden aangehouden in Almere en Den Helder en hun woningen werden doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto's, computerapparatuur en grote bedragen contant geld.

Criminele organisatie
Hoofverdachte O. wordt gezien als de spil in de fraudezaak. Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het opzettelijk inbreuk maken op het auteursrecht, witwassen van 17,5 miljoen euro en deelname aan een criminele organisatie.

Het gaat om een televisiedienst die onder andere via belwinkels tegen contante betaling werd verkocht. Met een kastje en een abonnement van ongeveer tien euro per maand konden abonnees films en series bekijken van bijvoorbeeld Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en ruim tienduizend televisiezenders.

IPTV
De dienst had honderdduizenden abonnees en werd verspreid vanuit een datacenter in Den Helder. Omdat er geen licentievergoeding is betaald, wordt er inbreuk gemaakt op rechten van film- en programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations. Niet alleen het aanbieden, maar ook het kijken naar illegale IPTV is strafbaar.

Tijdens de pro-formazitting werd door de verdachte bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van de media. Geëist werd dat de camera van Shownieuws (SBS) uit werd gezet. Daar ging de rechter niet in mee vanwege de persvrijheid. Wel ging ze akkoord met het verzoek om de stem van de verdachte te vervormen.

"Mijn hele leven is een bende en ik loop vast"

— Hicham O.

Verdachte wil proces in vrijheid afwachten
Vervolgens ging het om de vraag of het voorarrest wel of niet verlengd moest worden. De verdachte, die al sinds mei vastzit, wil heel graag terug naar zijn vrouw en drie kinderen. "Het gaat mentaal niet goed met mij. Ik dreig mijn huis kwijt te raken omdat er geen inkomsten meer zijn en mijn gezin wordt dan dakloos. Mijn hele leven is een bende en ik loop vast."

Vluchtgevaar
De officier van justitie vindt dat O. vluchtgevaarlijk is. Hij heeft naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit. De Almeerder zou volgens het OM het plan hebben om naar Marokko te vluchten. Ook zou er recidivegevaar zijn. Uit een telefoontap blijkt dat O. plannen heeft om de televisiedienst zo snel mogelijk weer op te starten. Volgens de aanklager is dat ook logisch omdat er miljoenen mee te verdienen zijn.

Verder zou hij een anonieme getuige, waarvan hij denkt te weten wie het is, willen aanpakken. Ook denkt de officier van justitie dat de verdachte, eenmaal op vrije voeten, zijn illegaal verkregen vermogen wil veiligstellen.

De rechter vindt dat Hicham O. niet vluchtgevaarlijk is vanwege zijn Marokkaanse komaf. Wel acht ze de kans op het opnieuw opstarten van de illegale praktijken een gevaar en daarom is het voorarrest verlengd. De volgende pro-formazitting is op 5 oktober.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 25 januari 2024.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel