Schroothandel hoeft niet te stoppen met sloop 'vervuilende' brandblussers

LELYSTAD • Za 19 augustus 2023 | 8:58 • Zaterdag 19 augustus 2023 | 8:58

De Eerste Lelystadse Schroothandel (ELS) hoeft niet onmiddellijk te stoppen met het verwerken van brandblussers. Dat heeft de voorzieningenrechter in Lelystad bepaald. Naastgelegen bedrijf Heynen Exploitatie had om een stop gevraagd, omdat er bij de verwerking te veel gevaarlijke stoffen zouden vrijkomen.

Om te beoordelen of dat daadwerkelijk het geval is, en wat dan de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid zijn, is volgens de rechter aanvullend onderzoek nodig. Omdat er geen rapporten van deskundigen zijn, is deze zaak niet geschikt om in kort geding afgehandeld te worden, oordeelde de rechtbank Midden-Nederland vrijdag. Om die reden is de eis van Heynen afgewezen.

Heynen Exploitatie zit naast ELS op bedrijventerrein Oostervaart in Lelystad. Volgens Heynen komen bij de verwerking van brandblussers extreem hoge gehaltes gevaarlijke stoffen (PFAS) vrij. Het bedrijf vreest dat de gezondheid van zijn medewerkers hierdoor in het gedrang kan komen.

ELS ontkent dat het te veel gevaarlijke stoffen uitstoot. Het bedrijf zegt onder streng toezicht te staan. Bovendien is het terrein voorzien van een vloeistofdichte betonvloer. Ook heeft ELS sterkte twijfels bij de resultaten van de onderzoeken die in opdracht van Heynen gedaan zijn.

Niet alleen over de aard en omvang van de aangetroffen stoffen is strijd, maar ook over de herkomst van die stoffen. ELS stelt dat de aangetroffen PFAS ook van andere bedrijven, waaronder Heynen zelf, vandaan kan komen. Omdat in een kort geding snel beslist moet worden, kunnen die rapporten niet nu nog aangevraagd worden. In een bodemzaak zou een rechter, met meer rapporten op tafel, daar mogelijk wel een oordeel over kunnen geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel