Roek na 70 jaar eindelijk definitief neergestreken in Flevoland

FLEVOLAND • Ma 21 augustus 2023 | 6:30 • Maandag 21 augustus 2023 | 6:30

Vogelliefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar Creil heeft de eerste roekenkolonie van de provincie. De zwarte kraaiachtige vogels broedden dit jaar op 13 nesten, in het centrum van het dorp.

De kolonie werd bij toeval ontdekt door Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. Hij deed boodschappen in het dorp en keek min of meer toevallig omhoog. "Ik zag wat nesten bij elkaar. En tot mijn verrassing bleken die van de roek te zijn."

Nagel ontdekte de nesten bij toeval

Terwijl alle provincie al eeuwenlang roekenkolonies hebben, bleef de vogel om onduidelijke redenen weg uit Flevoland. "Logisch dat de roek in de begindagen van de Noordoostpolder hier niet kwam broeden", zegt Jan Nagel. "Ze hebben hoge bomen nodig voor hun nesten. En die waren hier toen nog niet."Maar waarom de vogel zo lang op zich heeft laten wachten, weet Nagel ook niet."

Net buiten Flevoland, in Lemmer, zit al heel lang een flinke roekenkolonie. De verwachting was eigenlijk dat vogels uit die groep zich op den duur ook in Rutten zouden vestigen. Dat dorp in de Noordoostpolder ligt redelijk dicht bij Lemmer. "Ze waren bij Rutten ook al jaren in het buitengebied eten aan het verzamelen", weet Nagel. "Daarom is het dan ook verbazingwekkend dat de vogels nu Creil definitief hebben gekozen om te nestelen."
"Maar het is toch prachtig dat we nu in Flevoland ook een eigen roekenkolonie hebben", zegt een glimlachende Nagel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel