Middelbare scholieren fietsen in Flevoland het veiligst naar school

FLEVOLAND • Ma 28 augustus 2023 | 8:20 • Maandag 28 augustus 2023 | 8:20

Middelbare scholieren in Flevoland hebben de veiligste fietsroutes van heel Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fietsersbond in opdracht van Bouwend Nederland. Er zijn in Flevoland namelijk veel fietspaden waar geen ander soort verkeer is toegestaan.

In onze provincie hoeven daardoor maar weinig scholieren te fietsen op wegen waar auto's 50 km/u, 60 km/u of 80 km/u mogen rijden. Dit zorgt ervoor dat een gemiddelde middelbare scholier in Flevoland ongeveer 95 procent van de fietsrit aflegt op relatief veilige wegen of fietspaden.

Scholieren in Limburg fietsen verhoudingsgewijs het meest op onveilige wegen.

Fiets is populairste vervoersmiddel
Volgens cijfers van het CBS kwamen vorig jaar 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn 84 meer fietsslachtoffers dan 2021, en is het hoogste aantal sinds 2008. Onder deze cijfers vallen ook ongevallen met middelbare scholieren. Bijna 80% van de ruim 900.000 middelbare scholieren gaat namelijk op de fiets naar school.

Bouwend Nederland pleit als opdrachtgever voor het onderzoek voor een investering van 1,7 miljard euro om fietspaden in heel Nederland veiliger te maken. Ook Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond sluiten zich bij deze oproep aan. Nog op veel plekken is er sprake van te smalle fietspaden, noodgedwongen fietsen op wegen met gemengd verkeer en gevaarlijke oversteekplekken op 80 km/u wegen.

Te smalle fietspaden
De Fietserbond constateert dat veel routes naar middelbare scholen niet zijn berekend op de grote stroom fietsende scholieren. "De helft van de drukke schoolfietspaden moet minimaal een halve meter breder worden. En waar scholieren fietsen, fietst natuurlijk iedereen. Zo neemt voor alle fietsers de veiligheid toe bij een betere infrastructuur," zegt Esther van Garderen als directeur van de Fietsersbond.

Een van de plekken waar fietspaden de afgelopen jaren al verbreed zijn is Lelystad. De komst van de nieuwe middelbare school Porteum zorgde ervoor dat bestaande fietspaden de grote stroom leerlingen niet goed aankonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel