Natuurgebied Rotterdamse Hoek gaat op de schop en is ruime maand dicht

CREIL • Ma 28 augustus 2023 | 11:26 • Maandag 28 augustus 2023 | 11:26

Het natuurgebied Rotterdamse Hoek bij Creil is vanaf nu vier tot zes weken afgesloten voor bezoekers. Het Flevo-landschap gaat aan de slag met grondverplaatsingen om meer hoogteverschillen in het gebied aan te leggen. Daarmee blijft het gebied aantrekkelijk voor weidevogels. Voor 15 oktober moeten de werkzaamheden klaar zijn.

In het gebied zijn veel weidevogels te vinden. Ze broeden er en ze voelen zich in het gebied thuis. Maar er is een probleem. De Rotterdamse Hoek is te nat en wordt langzaam overgenomen door pitrus.

Dat is een grasplant met harde rechtopstaande stengels die houdt van nattigheid en dreigt het gebied te overwoekeren. Om het broedsucces te behouden, krijgt het deel met weidevogels meer hoogteverschillen, door het aanbrengen van greppels en lichte ophogingen. Vogels houden van zulke variatie tussen nat en droog, op korte afstand van elkaar. Ze hebben beide nodig om jongen groot te brengen. Ook het bodemleven verbetert door de ingreep.

Eerder dit jaar maakten we hierover de volgende reportage:

Wandelpaden verlagen
Het Flevo-landschap wil de verhoogde wandelpaden in het gebied iets verlagen. Met de vrijkomende grond worden de plassen iets ondieper gemaakt. Die kunnen zich dan beter ontwikkelen tot rietmoeras. Daar houden de vogels ook van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel