Advies advocaat-generaal: Deventer moordzaak niet heropenen

LELYSTAD • Di 29 augustus 2023 | 13:09 • Dinsdag 29 augustus 2023 | 13:09

De Deventer moordzaak hoeft niet opnieuw geopend te worden. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Lelystedeling Ernest Louwes werd in de zaak veroordeeld tot twaalf jaar cel, voor de gewelddadige dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in september 1999 in haar huis in Deventer door verwurging en messteken om het leven gebracht. Louwes was haar financieel adviseur.

De Lelystedeling heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, maar ontkent nog steeds. Hij heeft zich daarom niet bij zijn schuldigverklaring en veroordeling willen neerleggen. Louwes' advocaat Geert-Jan Knoops diende een verzoek in om de zaak opnieuw te beoordelen. Volgens Knoops zou onderzoek van het coldcaseteam van de politie Amsterdam nieuw licht op de zaak kunnen werpen. Onder meer telecomgegevens zouden aantonen dat het alibi van Louwes over de avond van de moord toch juist kan zijn en dat hij dus niet de dader hoeft te zijn.

Een van de onderdelen van het herzieningsverzoek draaide om de DNA-sporen op de blouse van weduwe Wittenberg. Er is niet ter discussie gesteld dat het om het DNA van Louwes gaat, maar wel is de vraag opgeworpen of de sporen daar niet zijn gekomen op een 'onschuldige manier', zoals het leggen van zijn hand op haar schouder.

Geen nieuwe gegevens
Om de zaak te heropenen moet er een nieuw gegeven zijn dat bij de rechter die Louwes veroordeelde niet bekend was en waarschijnlijk tot vrijspraak zou hebben geleid als het wél bekend was. Volgens de advocaat-generaal is daar in de zaak tegen Louwes geen sprake van. Daarom geeft hij het advies om de zaak niet opnieuw te behandelen.

De advocaat-generaal vindt dat het opnieuw bekijken van het forensische onderzoek uit 1999 niet leidt tot twijfel aan de juistheid van de veroordeling van de man. "In de nieuwe rapportage blijft het NFI bij het oordeel dat de (bloed)sporen van L. op de blouse veel meer wijzen in de richting van de mogelijkheid dat L. zelf het geweld heeft uitgeoefend dan in de richting van de mogelijkheid dat hij haar alleen maar ’s ochtends kort heeft opgezocht voor een zakelijke kwestie."

De Hoge Raad neemt het advies van de advocaat-generaal meestal over, maar hoeft dat niet te doen. Dit betekent dus dat de Hoge Raad alsnog kan besluiten om de zaak te heropenen. In december volgt waarschijnlijk een besluit over de zaak.

Eerder vrijgesproken
Sinds de moord in 1999 hebben er tal van gerechtelijke procedures gelopen. Zo werd Louwes in 2000 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar kwam het hof in Arnhem later dat jaar toch tot een schuldigverklaring. In 2003 besloot de Hoge Raad dat het hof in Den Bosch opnieuw naar de zaak moest kijken. Een jaar later werd Louwes wederom veroordeeld.

In 2008 wees de Hoge Raad een eerder verzoek tot herziening af. In 2014 honoreerde de advocaat-generaal bij de Hoge Raad een verzoek tot nader onderzoek. Dat onderzoek werd in mei vorig jaar afgerond en leidde tot het herzieningsverzoek van Knoops.

De moordzaak heeft de gemoederen vele jaren beziggehouden en geleid tot een golf van publicaties en afgeleiden daarvan, waaronder een succesvolle film en een veelbeluisterde podcast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel