Gemeente: onderhoud van groen op Floriadeterrein moet beter

ALMERE • Vr 1 september 2023 | 11:25 • Vrijdag 1 september 2023 | 11:25

De gemeente Almere is niet tevreden over hoe het Floriadeterrein er nu uitziet. Het groenonderhoud moet een stuk beter, zo geeft een woordvoerder aan. De gemeente verwijt het achterstallige onderhoud deels aan vastgoedontwikkelaar Weerwater CV, maar ook aan zichzelf. 

Zo'n elf maanden na de sluiting van de Floriade is te zien dat op verschillende wandelpaden het onkruid inmiddels tussen de tegels door omhoog komt. En de gebieden die tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling vol stonden met bloemen en planten, liggen er inmiddels een stuk minder netjes bij. 

Ruzie
Het was de bedoeling dat er vrij snel na afloop van het evenement begonnen zou worden met woningbouw. Veel stukken grond zijn daarvoor al verkocht aan Weerwater CV. De gemeente en de vastgoedontwikkelaar hebben echter grote onenigheid over de bouwplannen. De twee partijen treffen elkaar in november bij de rechtbank in Lelystad.

"Zoals bekend zijn de gemeente en Weerwater CV het over verschillende zaken op het terrein niet eens. Het onderhoud van het groen is daar onderdeel van, want wij verwachten meer kwaliteit. Daarover zijn we in gesprek", zo geeft de gemeente aan op vragen van Omroep Flevoland. 

Weerwater CV?
Voor de bouw van de Floriade-woonwijk Hortus heeft de gemeente Almere in 2018 al een contract gesloten met projectontwikkelaar Amvest. Later is ook bouwbedrijf Dura Vermeer daarbij aangehaakt. Zij werken nu samen onder de naam Weerwater CV.

Amvest, dat het woord voert namens Weerwater CV, bevestigt dat er met de gemeente wordt gesproken over het groenonderhoud. Het bedrijf zegt dat dit op zo'n manier gebeurt dat de kavels er netjes bijliggen.

Dat dit niet op hetzelfde niveau is als tijdens de Floriade zelf, is volgens het bedrijf logisch. Bij het onderhoud wordt er volgens de woordvoerder rekening gehouden met het feit dat er straks gebouwd gaat worden op de kavels.

Hand in eigen boezem
Almere steekt de hand ook in eigen boezem als het gaat om het onderhoud. Een deel van het terrein is namelijk nog steeds in het bezit van de gemeente. Dat is met name het openbaar gebied zoals de wegen en paden.

"Ook in het deel wat wij beheren is er ruimte voor verbetering. Hierbij gaat het onder andere over het afstellen van de juiste onderhoudsfrequentie." De gemeente zegt daarover met de groenaannemer in gesprek te zijn.

Bomen- en plantenbibliotheek
Het Floriadeterrein kenmerkt zich door 192 kavels die door paden van elkaar worden gescheiden. Langs die paden ligt een strook groen van vier meter breed. Daarin zijn op alfabetische volgorde bomen en planten gezet. Dit wordt ook wel het arboretum genoemd. 

Niet alles wat er op het eerste gezicht uitziet als achterstallig onderhoud is dat volgens de gemeente ook. "Als je naar het arboretum kijkt, kan je de indruk krijgen dat het onderhoud niet optimaal is," zo zegt de gemeente.

"Voor een deel gaat het dan om dingen die er bij elke mate van onderhoud bij horen. Uitval van jonge aanplant bijvoorbeeld. Niet alles wat je plant slaat goed aan, en dat is normaal. Ook is er stormschade. Dat geldt voor heel Almere en daar wordt aan gewerkt. Tenslotte hanteren wij een ecologisch maaibeleid, waarbij het resultaat als rommelig kan worden ervaren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel