BSO gaat extra inzetten op aantrekken vast personeel na verplichte sluiting

ZEEWOLDE • Vr 1 september 2023 | 13:05 • Vrijdag 1 september 2023 | 13:05

BSO Prokino in Zeewolde gaat nog harder proberen om voldoende vaste werknemers aan te trekken. Dat zegt directeur Bart van Luijn in reactie op de opdracht van de gemeente Zeewolde en de GGD om de BSO een week lang te sluiten, omdat er tijdens een controle bleek dat er te weinig vaste krachten werken. Volgens de GGD en gemeente kon er geen verantwoorde kinderopvang geboden worden.

"De krapte in de arbeidsmarkt voor kinderopvang is groot", zegt Van Luijn. "Vrijwel alle kinderopvangorganisaties hebben grote moeite om vacatures in te vullen. Prokino is, net zoals andere kinderopvangorganisaties, dus gedwongen om tijdelijke krachten in te zetten om opvang te kunnen blijven bieden. Wij zullen onze inspanningen om voldoende vaste krachten in Zeewolde aan te trekken intensiveren."

In de regels van de GGD staat dat kinderen moeten worden begeleid door vaste medewerkers. Door de krapte op de arbeidsmarkt en een ziekmelding, moest Prokino uitzendkrachten inzetten. "Dit zijn gekwalificeerde, maar geen vaste medewerkers." De directeur zegt dat de BSO 'vanzelfsprekend op de hoogte is van de richtlijnen', maar dat het verschilt per situatie hoe een GGD reageert. Soms wordt er met begrip gereageerd, maar er wordt ook wel eens strikt aan de regels vastgehouden. Volgens Van Luijn lijkt dat laatste bij Zeewolde te zijn gebeurd.

De BSO moet nu een week dicht en werken aan een oplossing. Daarna kijken de gemeente en GGD samen naar hoe er verder gehandhaafd moet worden. "Wij respecteren het besluit van de gemeente Zeewolde en GGD Flevoland", aldus de directeur. "Prokino voelt de verantwoordelijkheid om continu opvang en begeleiding te bieden van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Dit is belangrijk voor het kind en ontzorgt de ouders. Door de krapte in de arbeidsmarkt, worden wij gedwongen om dit belang af te zetten tegen de richtlijn om voldoende vaste medewerkers op een locatie te hebben."

De directeur benadrukt dat de veiligheid van de kinderen niet in het geding is geweest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel