OM eist cel- en taakstraf tegen duo dat kapsalon Eddastraat beschoot

ALMERE • Vr 1 september 2023 | 13:31 • Vrijdag 1 september 2023 | 13:31

Twee Almeerders van 21 en 20 jaar oud hebben vrijdag celstraffen tegen zich horen eisen. De twee zouden in de nacht van 31 oktober een kapsalon hebben beschoten aan de Eddastraat in Almere Poort. Tegen de 21-jarige werd 150 dagen cel geëist, waarvan 101 voorwaardelijk en een taakstraf van 160 uur. Met deze straf hoeft hij dan niet meer de cel in. Tegen 20-jarige werd een jaar cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Bij de schietpartij werd een deels glazen voorpui van de kapsalon acht keer geraakt, maar niemand raakte gewond. Tijdens de rechtszaak in Lelystad bleef de vraag waarom er juist op deze kapsalon geschoten werd onbeantwoord. En dat niet weten valt de eigenaresse, haar kinderen en familie enorm zwaar, vertelde ze in haar slachtofferverklaring. "Ik ben klanten en personeel verloren, omdat zij zich niet meer veilig voelden bij mij. Als jullie me ooit willen vertellen waarom dit op mij gericht was, desnoods anoniem, dan sta ik daar open voor."

Snapchat-opdracht
De 21-jarige Almeerder bekende tegenover de rechters dat hij betrokken was bij de schietpartij. Hij werd die nacht na een korte achtervolging gepakt door de politie. "Ik bestuurde de scooter die bij de schietpartij werd gebruikt."
Hij werd via Snapchat benaderd voor de 'klus', terwijl hij thuis sport zat te kijken. "Ik dacht er niet bij na, deed het voor het geld. Het was stom en ik heb er spijt van." Hij zou 1.000 euro krijgen voor zijn aandeel.

Wie heeft geschoten en waarom blijft onduidelijk
De Almeerder werd opgehaald en gedropt bij een scooter in de Nobelhorst, pikte daarmee de schutter op en haalde in de Stedenwijk het wapen bij mensen die hen in een auto opwachtten. Daarna reisden de twee af naar de Eddastraat, zo legde hij uit. De bestuurder filmde de schietpartij met zijn telefoon.

Waarom hij juist op deze kapsalon moest schieten, weet hij niet. "Ik ken de mensen niet die de opdracht gaven.’’ En waarom er ook kruitsporen op zijn handen zijn aangetroffen, kan hij ook niet verklaren. Wie de schutter was, wil hij ook niet vertellen.

Na de schietpartij op de kapsalon en nog een andere beschieting van een pand aan de Editiestraat besloot toenmalig burgemeester Ank Bijleveld om cameratoezicht in te zetten in Almere Poort. Het is niet bekend of de twee incidenten met elkaar te maken hebben.

Jongste verdachte ontkent alles
De jongste verdachte, die nog steeds vastzit, ontkent alle betrokkenheid bij de gebeurtenis. De politie verzamelde wel aardig wat bewijs tegen hem, zoals zijn DNA op de handschoenen die bij de schietpartij werden gebruikt. En de politie ontdekte dat zijn mobieltje die nacht op alle plekken is geweest waar de medeverdachte was.

De Almeerder ontkent dat het toestel toen in zijn bezit was, ook al werd de rekening betaald door zijn moeder. Hij zegt dat hij zijn telefoon sinds halverwege oktober had uitgeleend aan iemand, van wie hij de naam niet wil noemen. Het DNA op de handschoenen, kreeg eenzelfde soort uitleg. ‘’Ik leen zoveel uit, ook wel eens handschoenen die ik gebruik voor de tuin.’’

"Jullie zijn jong en hebben nog allemaal mooie kansen in het leven, kies daar vandaag voor"

— Kapster van de beschoten kapsalon

De officier van justitie had moeite met de verklaringen van de twee. Vooral de proceshouding van de jongste Almeerder, zat haar dwars. ‘’Als hij verantwoordelijkheid had genomen, dan was er nog iets van herstel mogelijk geweest. En de medeverdachte verklaart wel iets, maar ook weer niet voldoende.’’

Andere toekomst
De kapster sprak de hoop uit dat de twee mannen, met een blanco strafblad, een andere toekomst gaan kiezen. ‘’Ik zeg dit vanuit een goed hart. Jullie zijn jong en hebben nog allemaal mooie kansen in het leven, kies daar vandaag voor’’, zei ze.

Naast de eis voor celstraffen en een taakstraf moeten de Almeerders van de officier van justitie ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. De uitspraak in de zaak volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel