Man blijft in cel na verkrachting en gijzeling van weerloze vrouw

EMMELOORD • Vr 1 september 2023 | 21:17 • Vrijdag 1 september 2023 | 21:17

Een 29-jarige Emmeloorder die ervan wordt verdacht een vrouw te hebben verkracht, gegijzeld en ook zou hebben geprobeerd haar te doden, blijft voorlopig in zijn cel. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag beslist. De man ontkent iets verkeerd te hebben gedaan, maar de rechtbank vindt dat er genoeg redenen zijn om hem nog in zijn cel te houden.

Op 20 mei vond de politie de man in zijn auto, met een gewonde vrouw achterin. Zij vertelde de agenten direct dat de verdachte haar wilde vermoorden. ‘’Hij gaat me van een brug gooien’’, zei ze. Opvallend genoeg werden er in de zak van de man ducttape en een mes gevonden.

Eenmaal op het politiebureau kwam de vrouw met het complete verhaal. Volgens haar was ze door de Emmeloorder verkracht in zijn huis, terwijl zij weerloos was. Hij zou haar ook meerdere keren met haar hoofd tegen de muur hebben geslagen.

Daarna werd ze op de achterbank van zijn auto gelegd, zei ze. Uitstappen kon ze niet, omdat de verdachte met hoge snelheid ging rijden. Tijdens die rit zou hij haar hebben bedreigd. ‘‘Ik ga je doodmaken, ik ga je van een brug gooien’’, riep hij volgens de vrouw.

De man zegt dat er wel seks is geweest tussen de twee, maar dat dat vrijwillig was. Hij bekent dat hij haar heeft mishandeld, maar hij zou haar niet hebben willen vermoorden. Volgens zijn advocaat is er weinig bewijs voor het verhaal van de vrouw, daarom vroeg zij de rechtbank om haar cliënt voorlopig vrij te laten. "Het slachtoffer kan zich de verkrachting eigenlijk ook helemaal niet meer herinneren."

Maar de rechtbank ziet genoeg redenen om de man nog in zijn cel te laten. Experts van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie ontdekten bijvoorbeeld dat de verdachte ‘bijzonder reageert op bepaalde prikkels’. En er is een getuigenverklaring van een op straat wandelende buurman, die het verhaal van de vrouw ondersteunt.
Daarnaast werden het mes en de ducttape gevonden en was de kleding van de vrouw gescheurd. Ook een telefoontje van de vrouw naar 112 is volgens de rechters veelzeggend.

Op 24 november staat nog een forma-zitting in zaak gepland. Op 22 december wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel