Hennepoogst in Flevoland; niet om te roken maar om mee te isoleren

BIDDINGHUIZEN • Ma 4 september 2023 | 6:45 • Maandag 4 september 2023 | 6:45

De oogst van vezelhennep in Flevoland is begonnen. Dit is geen hennep om high van te worden, maar om bijvoorbeeld huizen mee te isoleren. De oogst belandt dus niet in de coffeeshop, maar wordt industrieel verwerkt tot een duurzaam bouwmateriaal.

Het bedrijf GreenInclusive is verantwoordelijk voor de vezelhennepteelt in Nederland. In totaal gaat het om zo'n 600 hectare. En daarvan stond voor het eerst ook zeven hectare op een akker in Biddinghuizen. De hoop is dat steeds meer boeren in de polder het gewas gaan telen. GreenInclusive wil een duurzame keten opzetten, van gewas naar product.

Makkelijk gewas
Vezelhennep levert niet zo veel geld op als bijvoorbeeld aardappelen. Dus waarom zouden boeren het dan gaan verbouwen? Volgens Loraine Westerneng van GreenInclusive zijn er veel voordelen. Zo is vezelhennep bijvoorbeeld heel makkelijk te verbouwen. In april of mei gaan de zaadjes de grond in. En na honderd dagen staat de vezelhennep 3,5 meter hoog en kan het gemaaid worden. Het gewas heeft geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of extra water nodig. Daarnaast verbeterd de plant door de lange penwortels de grond. Het is een zogenaamd rustgewas. Waar het verbouwen van bijvoorbeeld aardappels de grond uitput zorgt vezelhennep er juist voor dat deze weer herstelt.

CO2-toeslag
Verder maakt een CO2-toeslag het verbouwen van financieel vezelhennep aantrekkelijk. Die toeslag krijgen boeren bovenop hun normale vergoeding voor het gewas. De CO2 die de plant opneemt wordt langdurig vastgelegd, want er worden van de plant bouwmaterialen gemaakt. Dit betekent dat het gas niet weer vrijkomt in de natuur.
GreenInclusive krijgt hiervoor CO2-certificaten en die worden doorverkocht. Bedrijven en overheden kunnen de certificaten kopen, om daarmee hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen en te investeren in verduurzaming. Het geld dat GreenInclusive voor de verkochte certificaten ontvangt, gaat naar de agrariërs die de hennepvezel verbouwen. Met de certificaten hoopt GreenInclusive het telen van vezelhennep lucratief en aantrekkelijk maken. Het bedrijf wil vraag en aanbod steeds verder vergroten.


Het is overigens geen toeval dat de eerste Flevolandse hectares vezelhennep in Biddinghuizen staan. De grond is van de vader van Westerneng. "Als je dochter zo fanatiek zit in het bouwen van ketens met natuurlijke grondstoffen, dan moet je het ook zelf gaan telen. Practice what you preach," aldus Westerneng.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel