300 keer getankt met gestolen passen, tankpasdief krijgt taakstraf

LELYSTAD • Wo 6 september 2023 | 11:35 • Woensdag 6 september 2023 | 11:35

Een 32-jarige Lelystedeling is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke cel. De man drukte eind vorig jaar vijf tankpassen achterover van het autobedrijf waar hij werkte. Daar werd vervolgens zo’n 300 keer mee getankt. Het bedrijf werd voor ruim 80.000 euro benadeeld

De directeur van het bedrijf, dat onder meer tankstations heeft, deed aangifte toen hij zag dat er op sommige tankpassen van zakelijke klanten opeens wel heel veel werd getankt. Op camerabeelden zag hij dat zijn medewerker op 15 oktober een Snapchat-bericht verstuurde toen hij even alleen bij de kassa stond, waarna iemand wat eten en drinken bij hem kwam afrekenen. De Lelystedeling pakte vervolgens een stapeltje tankpassen en gaf dat onopvallend aan de klant mee.

De passen lagen klaar voor klanten van het bedrijf, die ze nog zouden ophalen. Maar daar kwamen ze nooit terecht. In totaal werd er 300 keer mee getankt bij de tankstations van het autobedrijf in Almere en Amsterdam. Soms heel kort na elkaar. De man die de passen aannam in Lelystad, was steeds te zien op beelden van die tankbeurten. Hij is niet gevonden door de politie.

'Geen herinnering'
De Lelystedeling die woensdag moest voorkomen, nam een paar dagen na de uitgifte van de passen ontslag. Hij meldde zich later zelf bij de politie, maar zei hier dat hij zich er niets meer van kan herinneren. De man verscheen niet in de rechtszaal, maar volgens zijn advocaat is hij onschuldig. Die zegt dat iedereen die passen kon afhalen, er werd nooit om identificatie gevraagd. Daardoor kan het wat hem betreft best zo zijn, dat zijn cliënt helemaal niet wist van de plannen om er illegaal mee te tanken.

Maar daar geloofde de officier van justitie niks van. Volgens haar was het wel degelijk gebruikelijk dat de passen alleen na identificatie en een handtekening werden afgegeven. Zij eiste een taakstraf van 160 uur en twee maanden cel voorwaardelijk. De rechter ging daarin mee. Wel verminderde ze de voorwaardelijke celstraf met een maand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel