Verdachte van woningoverval woest in rechtszaal omdat hij langer moet zitten

LELYSTAD • Do 7 september 2023 | 7:44 • Donderdag 7 september 2023 | 7:44

Een 18-jarige Lelystedeling die verdacht wordt van het plegen van een gewelddadige woningoverval moet van de rechtbank voorlopig in de cel blijven. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Dit zorgde voor zoveel woede bij de verdachte dat hij door de politie moest worden afgevoerd.

De ernst van het misdrijf is vooral de reden om de man langer vast te houden, liet de rechter weten. Bij de overval op 3 december vorig jaar werden telefoons, pincodes, portemonnees, sleutels en bitcoins ter waarde van 30.000 euro gestolen. "We hebben het hier over een gewapende overval, waarbij een vuurwapen is gebruikt en er een grote buit is meegenomen", aldus de rechter.

De verdachte sprong uit zijn vel na de uitspraak. Hij stond woedend op en begon de zaal uit te schelden. Ook kreeg één van de slachtoffers achterin de zaal een sneer van de verdachte naar haar hoofd. "Hij is moe, hij is ziek", zei zijn moeder tegen de rechters. "Helemaal niet", zei een ander familielid die de zaal uitstormde. "Jij hebt hem zo gemaakt."

'Uitzichtloze situatie voor verdachte'
De advocaat van de verdachte had aan de rechtbank gevraagd om zijn cliënt vrij te laten. De Lelystedeling zit al een half jaar in de gevangenis en er is nog geen zicht op een datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

"Hij heeft bovendien gezondheidsklachten en wil in november verder met zijn opleiding", liet de advocaat weten. "Daar komt bij dat de medeverdachte in deze zaak na 45 dagen alweer op vrije voeten was.’’

Toch vindt de rechtbank het nog te vroeg om de man vrij te laten. Op 1 december staat een nieuwe zitting op de agenda.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel