Gemeente wil pand met 58 appartementen kopen voor opvang vluchtelingen

ALMERE • Ma 11 september 2023 | 20:13 • Maandag 11 september 2023 | 20:13

De gemeente Almere is van plan om een voormalig bedrijfspand aan Randstad 20-04 te kopen om zo vluchtelingen met een verblijfsvergunning onderdak te bieden. Het pand in Almere Stad kost 9,8 miljoen euro.

Van de regering moet elke gemeente een bepaald aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders, red.) een huis bieden. Almere voldoet daar nog niet aan. Aan het einde van dit jaar moeten 629 mensen in Almere een woning hebben. Eind mei was dat nog maar voor 79 mensen gelukt. Per 1 oktober is het pand in Almere Stad leeg en daarmee volgens de gemeente snel inzetbaar voor de opvang van statushouders.

Randstad 20-04 was eerst een kantoorgebouw. Maar 4 jaar geleden is het omgebouwd tot woonlocatie. Er zijn 58 kleine appartementen in het pand gemaakt. Elk appartement heeft een eigen deur, badkamer en keuken. Een appartement is gemiddeld 28 vierkante meter groot.

Leefbaarheid
Om de leefbaarheid en veiligheid te waarborgen, zal de gemeente een externe partij inschakelen voor het ‘sociaal beheer’. Een andere organisatie zal zorgdragen voor de verhuur van de appartementen. De kosten voor het onderhoud van het pand worden volgens de gemeente betaald vanuit de verhuuropbrengsten.

Het is nu aan de gemeenteraad om aan te geven of ze willen discussiëren over het aankoopplan. Mocht minimaal één op de vijf raadsleden hier behoefte aan hebben, dan zal er een vergadering worden ingepland. Zo niet, dan gaat de gemeente door met de voorgenomen aankoop.

Dit verhaal is gemaakt door 1Almere. De lokale omroep in Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel