Nepgeld maken in de slaapkamer: OM wil taakstraffen voor valsemunters

ALMERE • Wo 13 september 2023 | 14:28 • Woensdag 13 september 2023 | 14:28

De officier van justitie heeft woensdag 200 uur taakstraf geëist tegen een 22-jarige Almeerder. Een medeverdachte van 23 jaar uit Almere moet van de aanklager een taakstraf uitvoeren van 100 uur. De twee zouden betrokken zijn geweest bij het vervalsen van geld.

De politie vond in 2019 in de kamer van een derde verdachte (28, ook uit Almere) drie tassen vol spullen die gebruikt worden voor het vervalsen van geld. Daar zaten hologrammen in, stanleymessen, linialen en zo’n 300 vellen van vijftig euro die nog afgemaakt of uitgeknipt moesten worden. Maar ook dertig valse biljetten van vijftig en acht van twintig euro, die al helemaal klaar waren. De potentiële waarde van alle biljetten bij elkaar: 25.210 euro.

Woensdag moesten de drie zich melden in de Lelystadse rechtbank. Alleen de 22-jarige kwam hier opdagen. De oudste had zich van te voren afgemeld, vanwege het overlijden van zijn opa. Zijn zaak wordt op 1 december behandeld. De 23-jarige had nachtdienst gehad en liet zich in de rechtszaal vertegenwoordigen door zijn advocaat.

'Alleen chillen in slaapkamer'
De jongste verdachte legde de rechters uit dat hij niets met de zaak te maken heeft. De oudste is volgens hem het brein achter de valsemunterij, bij hem werden ook alle spullen gevonden. "Ik was een keer bij hem aan het chillen op zijn kamer en toen liet hij mij die biljetten zien. Ik heb ze in handen gehad, maar weer teruggegeven."

Toch is er veel bewijs tegen de 22-jarige Almeerder. Opvallend is bijvoorbeeld het privébericht dat hij via Snapchat stuurde naar de oudste verdachte. Daarin was een filmpje te zien waarin biljetten van vijftig euro werden getoond met de boodschap: "Per tien stuks veertig euro." En zo zijn er meer berichten gevonden op zijn telefoon.

In één van de tassen werd ook een officiële brief van een instantie gevonden, die aan hem gericht was. En in zijn huis stond een printer en lag speciaal printpapier. Zijn vingerafdrukken werden bovendien gevonden op sommige biljetten.

Verdachten wijzen naar elkaar
Daarnaast is er de oudste verdachte die hem aanwijst als de geldvervalser. Ja, de spullen lagen dan wel in zijn kamer, maar hij had naar eigen zeggen alleen maar vals geld nodig voor het maken van een videoclip bij zijn rapmuziek. Hij wilde het niet -net zoals zijn medeverdachten- in omloop brengen, zei hij bij de politie.

"Het ziet er misschien wel raar uit, maar ik word erbij genaaid. Hij wil gewoon zijn eigen hachje redden", reageerde de jongste Almeerder daarop. Tegen hem werd naast de taakstraf ook nog een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar geëist.

Ook 23-jarige ontkent betrokkenheid
De officier vindt dat de 23-jarige verdachte drie maanden voorwaardelijk moet krijgen bovenop de taakstraf. Deze verdachte ontkent ook iets te maken te hebben met de zaak. Van hem werden vingerafdrukken gevonden op biljetten en zijn paspoort lag bij de jongste verdachte in huis. "Maar wat zegt dat nou eigenlijk, dit kun je geen bewijs noemen voor datgene waar hij van wordt verdacht", mopperde de raadsvrouw van de 23-jarige Almeerder.

Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel