Omwonenden Boerkok bang voor overlast bij komst 'arbeidsmigrantendorp'

LELYSTAD • Do 14 september 2023 | 6:05 • Donderdag 14 september 2023 | 6:05

Mensen die rond het Lelystadse restaurant Boerkok wonen, zien niets in de plannen om daar arbeidsmigranten te huisvesten. Ze maakten hun zorgen kenbaar in een brief aan het college van B en W.

Het restaurant aan de Meerkoetenweg sluit binnenkort de deuren en wordt omgebouwd tot woonlocatie voor deze doelgroep.

Het pand van eigenaar Gerhard Flantua is verkocht aan uitzendbureau Level One. In de beleidsregels voor huisvesting van arbeidsmigranten en in vergelijking met andere locaties, zouden hier rond de 100 mensen kunnen wonen. Maar akkerbouwer Cees Rademaker, die ook aan de Meerkoetenweg woont, ziet de plannen niet zitten en somt de nadelen op van wat hij een 'arbeidsmigrantendorp' noemt: "We zijn bang voor overlast en problemen omdat je mensen krijgt die niet onze eigen cultuur delen."

"Hoe gaat dat als ze een feestje bouwen?"

— Cees Rademaker

De gebouwen van Boerkok liggen tussen bedrijventerrein Larserpoort en Lelystad Airport. Een onderkomen voor arbeidsmigranten, waar uitzendbureau Level One plannen voor heeft, lijkt gezien de grote bedrijven in de buurt een logische locatie. Maar Rademaker is huiverig: "Hoe gaat dat als ze een feestje bouwen en andere dingen gaan uitspoken. De omgeving wil zijn veiligheid graag bewaren."

Al eerder last van arbeidsmigranten
Buurtbewoners zeggen dat ze eerder dit jaar al last hebben gehad van arbeidsmigranten in een pand verderop aan de Meerkoetenweg. Dat pand zou Level One gekocht hebben om er arbeidsmigranten in onder te brengen. Een aantal woonde er ook al tijdelijk. "Door actie van de omgeving is dat overgegaan," vertelt Rademaker. "Honderd procent was tegen."

De vergunningsprocedure voor het onderbrengen van arbeidsmigranten op de plek waar Boerkok nu nog zit, loopt nog. Volgens de gemeente Lelystad ligt de bal bij Level One dat in gesprek moet gaan met de buurt. Het uitzendbureau heeft aangegeven dat binnenkort te doen maar Rademaker verwacht dat honderd procent van de buurt ook huisvesting van arbeidsmigranten op deze plek zal afwijzen. "Ik krijg het gevoel dat de gemeente niet eens weet waar het ligt en wat er in de omgeving speelt. Als de stad een leuke entree wil hebben, vlakbij Lelystad Airport, dan moet je geen arbeidsmigrantendorp voor de ingang van een vliegveld hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel