Gewelddadige inbraak bij juwelier, celstraf geëist tegen Almeerder

ALMERE • Do 14 september 2023 | 15:45 • Donderdag 14 september 2023 | 15:45

Tegen een 25-jarige Almeerder die in april zou hebben ingebroken bij een juwelier in Bunschoten-Spakenburg is donderdag een jaar gevangenisstraf geëist. Van deze straf zou de helft voorwaardelijk moeten worden opgelegd. Bij de inbraak werd zo veel geweld gebruikt dat het Openbaar Ministerie het vergelijkt met een ramkraak. En daar staan hoge straffen op.

De deur van juwelierszaak Jansen werd vernield en binnen werden ook vitrinekasten kapotgeslagen. De twee inbrekers namen hun buit mee in grote tassen, maar zij werden snel opgepakt. De Almeerder had zich verstopt in de bosjes.

Hij zit sinds die dag in de cel. De man is vaker veroordeeld voor soortgelijke zaken en zat ten tijde van de inbraak zelfs nog in een proeftijd. En op dit moment zit de Almeerder nog een straf uit voor een andere zaak.

Schulden door gokverslaving
De man bekende tijdens de zitting dat hij de inbraak in Bunschoten pleegde. Hij zou na een vorige veroordeling een webshop zijn begonnen, maar was ook gokverslaafd. Omdat hij grote schulden had, zou hij in paniek zijn geraakt. Hij liet zich overhalen om de inbraak bij de juwelier te plegen.

De twee inbrekers maakten volgens de politie voor 82.000 euro aan sieraden en juwelen buit. "Daar moet een juwelier hard voor werken", zei de rechtbankvoorzitter tegen de Almeerder. De verdachte zei nu te begrijpen dat hij te ver is gegaan. Hij bood zijn excuses aan voor de enorme ravage die hij had aangericht in de winkel. Hij wil de openstaande schade van 9700 euro wel vergoeden aan de juwelier. De Almeerder werkt nu mee met de reclassering. Hij kan huisarrest krijgen in de woning van zijn broer in Almere, maar hij mag niet meer gokken.

Zijn advocate stelde een lagere straf voor. Bij inbreken past minder straf. Haar cliënt verliest de motivatie om mee te werken met de hulpverlening. Hij moet zo snel mogelijk vrijkomen, betoogde zij.

De 25-jarige hoort 28 september welke straf hij van de rechter krijgt. De andere verdachte in de zaak komt ook uit Almere, maar zijn zaak werd uitgesteld, omdat zijn advocaat ziek was. Deze 29-jarige verdachte komt dus later pas voor de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel