Almeerse architectuurhistoricus beschuldigd van frauduleuze verkoop dure tekeningen

ALMERE • Vr 15 september 2023 | 14:17 • Vrijdag 15 september 2023 | 14:17

Ans van Berkum, oud-directeur van het Almeerse architectuurcentrum Casa Casla en eerder verbonden aan Kunstlinie, zou kostbare tekeningen hebben verkocht die niet van haar zijn. Dat schrijft NRC. De tekeningen zijn gemaakt door kunstenaar Willem van Genk en zijn naar schatting honderdduizenden euro's waard.

De beschuldiging komt van de Stichting Willem van Genk, die de werken beheert. Ans van Berkum had een aantal tekeningen in handen gekregen na de ontruiming van de woning van Van Genk. Dat was in 1998. De kunstenaar overleed in 2005.

Van Berkum was bij de ontruiming omdat ze als directeur van het Zwolse museum De Stadshof werkte aan een overzichtstentoonstelling van de kunstwerken van Van Genk. In NRC staat dat Ans van Berkum toen tekeningen heeft meegenomen. In haar reactie in de krant zegt ze dat ze bij de ontruiming van het huis met instemming van de familie zakken met spullen heeft meegenomen. Pas jaren later ontdekte ze daarin de tekeningen, zegt ze in NRC. Ze heeft een aantal werken verkocht omdat ze geld nodig had voor haar proefschrift over Willem van Genk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel