Eerste Flevolandse geval van blauwtong: schaap bezweken

ALMERE • Za 16 september 2023 | 13:10 • Zaterdag 16 september 2023 | 13:10

De eerste blauwtongvirusbesmetting in de provincie is vastgesteld bij een schaap uit de kudde van Stad & Natuur die het Vroege Vogelbos in Almere begraast. Het schaap heeft de besmetting niet overleefd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft officieel geconstateerd dat het blauwtongvirus de boosdoener was. Bij deze ziekte hoeven geen dieren te worden geruimd zoals bij bijvoorbeeld mond- en klauwzeer, wel kunnen dieren er flink ziek van worden en doodgaan.

Voor het eerst sinds 2009 is in Nederland een uitbraak van het blauwtongvirus, met name in Noord-Holland en Utrecht. De besmettingen komen door de beet van mugjes (knutten) die besmet zijn met het virus. In totaal zijn er in Nederland 49 meldingen gemaakt van dieren met blauwtong.

Het schaap uit de kudde van Stad & Natuur is de eerste besmetting in Flevoland sinds de uitbraak een kleine twee weken geleden. "Dierverzorgers lopen iedere dag door de kudde en merkten dat het dier symptomen had, zoals zwakke poten en kwijlen", vertelt medewerker Margrietha Rengers. "Het schaap is behandeld door een dierenarts, maar is helaas toch doodgegaan." De ziekte is volgens het NVWA normaal gesproken niet dodelijk, maar door bijkomende factoren zoals slecht eten kan het voorkomen.

Het blauwtongvirus komt vooral voor bij schapen en runderen, maar ook bij andere herkauwers zoals geiten en herten. De besmette dieren kunnen hierdoor koorts, lusteloosheid en ontstekingen in de bek en aan de poten krijgen. Dieren met blauwtong moeten worden gemeld bij het NVWA, maar er is geen bestrijdingsplicht. Het virus is namelijk niet overdraagbaar op en niet besmettelijk voor mensen. Het NVWA onderzoekt of de beschikbare vaccinatie geschikt is voor de nu vastgestelde variant.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel