Bodem van provinciaal noodfonds voor Oekraïense vluchtelingen is in zicht

FLEVOLAND • Za 16 september 2023 | 20:37 • Zaterdag 16 september 2023 | 20:37

De provinciale pot voor het Oekraine Noodfonds is bijna leeg. Dat meldt gedeputeerde Sjaak Simonse aan Provinciale Staten. Van de anderhalf miljoen euro die in de afgelopen anderhalf jaar beschikbaar is gesteld, is nog iets meer dan een ton over.

"Dit budget is onvoldoende om de inzet voor Oekraïense vluchtelingen voor te zetten, terwijl hulp nog steeds nodig is", schrijft Simonse. Het fonds is op 31 maart van vorig jaar ingesteld en ondersteunt drie doelen. Zo worden er hulptransporten naar Oekraïne georganiseerd, wordt er het meldpunt 'Flevoland helpt Oekraïne' mee onderhouden en is er een subsidie voor Flevolandse initiatieven.

Het grootste bedrag, zo'n negen ton, is naar de hulptransporten gegaan die bijna wekelijks uit Flevoland vertrekken. Daarbij gaan onder meer houdbaar voedsel en gebruikte ziekenhuisbedden uit het Flevoziekenhuis naar Oekraïne.

CDA wil opnieuw geld storten in fonds
Het CDA Flevoland heeft een voorstel ingediend om 500.000 euro in het fonds te stoppen. Fractievoorzitter Marian Uitdewilligen heeft de motie aan alle fractievoorzitters in Provinciale Staten gestuurd in de hoop dat het voorstel steun krijgt. Ze schrijft dat de Oekraïners niet om de oorlog hebben gevraagd. Hun huizen zijn beschadigd, de infrastructuur is vernietigd, veel mensen zijn ontheemd en hebben niets meer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel