Internetbloemist mag geen klanten meer lokken met 'Fleurop'-zoekterm

DRONTEN • Di 19 september 2023 | 22:09 • Dinsdag 19 september 2023 | 22:09

Een Drontense online bloemenhandelaar mag niet langer de naam 'Fleurop' gebruiken om klanten naar zijn websites te lokken. Dat heeft de rechter in Lelystad dinsdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door het bekende bedrijf Fleurop/Interflora dat zelf ook een bezorgnetwerk voor bloemen en boeketten heeft.

Elke keer dat het bedrijf Ga Voor Goud het trefwoord 'Fleurop' toch nog aan advertenties toevoegt, krijgt het een dwangsom van 5.000 euro opgelegd, tot een maximum van 250.000 euro.

Fleurop schreef de afgelopen tijd verschillende bedrijven aan die 'meeliften' op de naamsbekendheid van Fleurop. Sommige bedrijven hielden daar na een sommatie door de Fleurop-advocaat mee op. Het Dronter bedrijf haalde de naam Fleurop alleen uit de zichtbare advertentietekst, maar bleef de naam wel op internet als trefwoord gebruiken om gevonden te worden.

Wie op internet de zoekterm 'Fleurop' intoetste, kwam zodoende nog vaak bij de websites van het Dronter bedrijf terecht. Vervolgens kon bij 650 lokale bloemisten een bestelling worden geplaatst. Volgens Fleurop had het Dronter bedrijf dit via Google geregeld en betaalde het hier ook voor. Fleurop stelde dat met deze werkwijze inbreuk werd gemaakt op haar merknaam, die internationaal is geregistreerd en vastgelegd. Tijdens de rechtszaak liet Fleurop zien dat het zoeken op haar naam vaak naar de websites van het Dronter bedrijf leidde.

Zoeken op Fleurop leidde naar Dronter bedrijf

De jonge ondernemers uit Dronten hebben bij de rechtbank toegegeven dat ze de naam 'Fleurop' gebruikten om hun eigen advertenties beter gevonden te laten worden. Maar volgens de ondernemers gaat het om een normale vorm van concurrentie ten opzichte van gevestigde spelers op de markt.

Europese zaken
De rechter ziet dat anders en baseert zich daarbij op verschillende eerdere zaken die tot aan het Europese Hof van Justitie zijn uitgevochten. Bepaald is daar dat de eigenaar van een merk het andere bedrijven kan verbieden om dat merk te gebruiken om beter gevonden te worden op internet. In een andere Europese zaak is bovendien besloten dat voor een internetgebruiker altijd helder moet zijn bij welk bedrijf hij of zij iets bestelt.

Geen schadevergoeding
Fleurop wilde ook een bedrag van 25.000 euro van het Dronter bedrijf ontvangen voor geleden schade, als voorschot op een omvangrijkere, precieze schadeclaim. Maar volgens de rechter is de behandeling van een kort geding niet het moment om zulke schadeclaims toe te wijzen en was de vordering van Fleurop bovendien gebaseerd op een te grove schatting.

Het Dronter bedrijf moet wel de proceskosten en de advocatenkosten van Fleurop betalen, die in totaal zo'n 15.000 euro bedragen. Ook moet Ga Voor Goud een uitgebreid overzicht aan Fleurop leveren van het aantal bezoekers dat via de zoekterm Fleurop op de Dronter websites is beland, hoe vaak dit heeft geleid tot bestellingen en hoeveel omzet daarmee is behaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel