Bewoners eisen van gemeente zelfde lagere grondverkoopprijs als buren kregen

ALMERE • Do 21 september 2023 | 6:00 • Donderdag 21 september 2023 | 6:00

Bewoners van de Douwe Dabbertstraat in Almere Buiten eisen van de gemeente dat ze grond voor dezelfde prijs kunnen kopen als de grond van buren een straat verderop.

De gemeente vraagt nu 141 euro per vierkante meter voor de grond. Volgens de bewoners is dat ruim 70 procent meer dan de grondprijs die de gemeente destijds berekende voor bewoners van de naastgelegen Aafje Andersstraat. Voor hen was de grondprijs 82 euro per vierkante meter. Linda Marcus van de Douwe Dabbertstraat begrijpt er niks van. "Dat valt me zeer tegen. Ik ben daar best wel door geschrokken, ontdaan en verbaasd."

Gratis grond
De woningen van beide straten zijn vlak na elkaar gebouwd. Een deel van de woningen staat op een eiland. Door een fout van de gemeente grensden de tuinen van de vrijstaande villa's op dat eiland niet aan het water, wat wel was beloofd. Om het goed te maken, werd de tussenliggende grond in 2020 gratis aan de bewoners van die villa's weggegeven.

Bewoners ernaast, in de Aafje Andersstraat, waren hier niet blij mee omdat ze daardoor een ander uitzicht kregen dan vooraf was vastgesteld in het bestemmingsplan. Ze gingen naar de gemeente en die besloot om ook hen gratis grond te geven. Dat had toen een waarde van 82 euro per vierkante meter. Dat gold volgens de bewoners van de Douwe Dabbertstraat ook voor woningeigenaren die geen ander uitzicht kregen.

Onbegrip
Een aantal bewoners van de Douwe Dabbertstraat wil nu ook meer grond en snapt niet waarom alles 70 procent duurder moet zijn. Volgens de bewoners proberen ze daar al drie jaar een antwoord op te krijgen, maar worden ze steeds met een kluitje in het riet gestuurd. "Wij zouden heel graag met open armen ontvangen willen worden", zegt Linda Marcus. "En ook een eerlijke kans krijgen om met elkaar rond de tafel te zitten."

Politieke markt
Hoe verantwoordelijk wethouder Julius Lindenberg ertegenaan kijkt, horen de bewoners wellicht donderdagavond tijdens de Politieke Markt. De gemeenteraadsfractie van Leefbaar Almere heeft namelijk aangegeven vragen te zullen stellen over de verschillende grondprijzen in de Stripheldenbuurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel