Flevolandse rekenkamers: te weinig samenwerking in provincie voor Omgevingswet

FLEVOLAND • Wo 20 september 2023 | 21:57 • Woensdag 20 september 2023 | 21:57

De lokale en regionale overheden in Flevoland zijn nog te veel met zichzelf bezig in de voorbereidingen op de Omgevingswet die vanaf volgend jaar van kracht is. Dat blijkt uit onderzoek van de rekenkamercommissies van de provincie, het Waterschap Zuiderzeeland en de gemeenten Lelystad, Almere, Noordoostpolder en Dronten.

De wet moet het voor burgers en bedrijven eenvoudiger maken om vergunningen aan te vragen voor bijvoorbeeld nieuwe woningen, wegen en fietspaden en andere ruimtelijke ordeningsprojecten. Maar uit het onderzoek blijkt dat er in onze provincie nog te weinig wordt gesproken over het omgaan met aanvragen en vergunningen die meerdere overheden aangaan.

Door het ontbreken van afspraken kan het daardoor alsnog langer duren dan nodig is om gebiedsoverstijgende aanvragen af te handelen. "En dat is, gezien de maatschappelijke opgaven en het tempo waarin ze uitgevoerd moeten worden, onwenselijk", stellen de rekenkamers.

In het rapport staat dat de lokale overheden wel op samenwerking met elkaar gericht zijn, maar dat er nog geen blijvend contact is tussen politici van de verschillende overheden over de Omgevingswet.

De Omgevingswet is in 2016 aangenomen door de Eerste Kamer en moet op 1 januari 2024 in werking treden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel