'Provincie moet het 'zieke' natuurwater weer gezond maken'

FLEVOLAND • Do 21 september 2023 | 22:46 • Donderdag 21 september 2023 | 22:46

De provincie moet het voortouw nemen in het beter maken van natuurwater in Flevoland. Dat is de strekking van een waterpetitie die donderdagmiddag werd aangeboden aan gedeputeerde Harold Hofstra. Natuurorganisatie Natuurmonumenten en verontruste Flevolanders vinden dat het natuurwater in Flevoland 'ziek' is.

Er zitten volgens Natuurmonumenten te veel gif- en voedingsstoffen in het water, waardoor veel bomen verzwakken en waterplanten en vissen verdwijnen. In de petitie roepen 2.644 Flevolanders de provincie op om de waterkwaliteit in de provincie te verbeteren.

"Bijna nergens in Flevoland voldoet het water in de natuur aan de normen voor waterkwaliteit", zegt Marieta Oomen van Natuurmonumenten. "Het water is ontzettend vervuild met pesticiden, meststoffen maar ook door ons eigen gedrag. We gooien medicijnen achteloos in het water en we vinden dat sloten goed kaal moeten zijn. Er kan niets groeien." Het zijn allemaal zaken die er volgens haar voor zorgen dat biodiversiteit achteruit holt.

Vorige week maakten wij nog onderstaande reportage over de waterkwaliteit in de provincie. Volgens het waterschap bleek dat het er in de Flevolandse natuur- en recreatiewateren prima uitziet. In landbouwgebieden in Flevoland worden in tochten en watergangen wel te veel gifstoffen aangetroffen.

Provincie is spin in web
De provincie heeft volgens Marieta Oomen een centrale rol. Oomen: "De provincie is een spin in het web, praat met iedereen die belang heeft: de boeren, natuurbeheerders en bedrijven. Zij kunnen samen de kar gaan trekken."

Voor het verbeteren van de waterkwaliteit heeft de provincie volgens gedeputeerde Hofstra hulp nodig. "We moeten samen met het waterschap, producenten van medicijnen, gemeenten en met terreinbeherende organisaties aan de slag."

Provincie en waterschap werken aan het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Daarin staat onder meer dat voorkomen moet worden dat vervuild water van de stad, dorpen en het land de natuur in stroomt. Verder moet er gezorgd worden voor een natuurlijker waterpeil in het Markermeer. Marieta Oomen laat weten dat goed in de gaten te houden. "Als wij zien dat die aanpak geen zoden aan de dijk zet, dan laten we weer van ons horen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel