Woningcorporatie moet asbest verwijderen en hek plaatsen rond NCCW-pand

ALMERE • Vr 22 september 2023 | 14:28 • Vrijdag 22 september 2023 | 14:28

Woningcorporatie De Alliantie moet snel actie ondernemen bij het voormalige NCCW-gebouw in Almere Haven. Dat zegt wethouder Roelie Bosch na vragen van AP/OPA. Volgens die politieke partij is het gebouw een verblijfplaats voor daklozen en verslaafden, veroorzaken ze brandjes en maken omwonenden zich zorgen.

Volgens de wethouder heeft de eigenaar, woningcorporatie De Alliantie, op 8 september te horen gekregen dat er onder meer een beter hek rond het gebouw geplaatst moet worden. Vanwege de brandjes moet De Alliantie ook het asbest uit het pand laten halen.

De fractie van AP/OPA in de gemeenteraad stelde vragen aan de wethouder over de onveilige situatie in en rond het gebouw. Volgens Ton Theunis van AP/OPA moest de brandweer het afgelopen weekend voor de achtste keer uitrukken voor brandmeldingen. AP/OPA vraagt om een volledige afsluiting van het gebouw.

Omwonenden vrezen voor grote brand
Volgens Theunis maken omwonenden zich grote zorgen over de veiligheid in dat gebied. "Buurtbewoners hebben inmiddels de buik vol en wij zijn dat volmondig met hen eens" stelt hij. "Indien een volgende brand daadwerkelijk om zich heen grijpt, vrezen wij voor zeer ernstige gevolgen voor de omwonenden."

AP/OPA kreeg steun van de SP-fractie. Fractievoorzitter Hans Everhard: "Dat pand zit vol met asbest. Als dat pand echt goed in de fik vliegt, dan heb je een enorme milieuramp door de verspreiding van asbest door de hele wijk." Hij vraagt de wethouder om in te grijpen om het verwijderen van het asbest zo snel mogelijk te laten gebeuren.

Wethouder Bosch zegt op de hoogte te zijn van de situatie. De handhavers gaan volgens haar vaker langs om te kijken wat er gebeurt. "Bij herhaaldelijke situaties die niet door de beugel kunnen, kan de gemeente samen met de omgevingsdienst strengere maatregelen opleggen. En dat zijn we ook zeker van plan om te doen op het moment dat dat nodig is.", zegt Bosch.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel