Arriva wil Flevolandse spoorlijnen beheren en stapt naar de toezichthouder

FLEVOLAND • Za 23 september 2023 | 12:10 • Zaterdag 23 september 2023 | 12:10

Arriva wil vanaf 2026 een aantal spoorlijnen van de NS in Flevoland overnemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij na berichtgeving in de Volkskrant. De vervoerder probeert dat via toezichthouder Autoriteit Consument & Markt voor elkaar te krijgen.

Het gaat om de trajecten Lelystad-Zwolle, Lelystad-Den Haag, Almere-Utrecht en Almere-Amsterdam. Het grootste verschil tussen de plannen voor Flevoland van de twee vervoerders is dat Arriva volgend jaar 's avonds twee treinen per uur wil laten rijden tussen Lelystad en Zwolle. In de nieuwe plannen van de NS is dat nog maar 1 trein per uur.

Arriva wil landelijk 24 stoptreinen en 2 intercity's overnemen. Of de vervoerder dat ook voor elkaar krijgt, is nog maar de vraag. De NS mag van de overheid al jaren de spoorlijnen exploiteren op het hoofdnet. Dat zou volgens het demissionaire kabinet ook weer het geval moeten zijn voor de periode tussen 2025 en 2033.

Arriva verzet zich onder meer via de rechter al langer tegen de monopoliepositie van de NS, tot nu toe zonder succes. Een gang naar de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt moet daar verandering in brengen, hoopt de vervoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel