Even terug in de tijd met Nationale Dag van de Klederdracht

URK • Za 23 september 2023 | 19:58 • Zaterdag 23 september 2023 | 19:58

Het was zaterdag de Nationale Dag van de Klederdracht op Urk. Het evenement werd hier voor het laatst in 2019 gehouden. Vanuit het hele land kwamen er groepen in klederdracht naar het vissersdorp.

Liefhebbers konden zich onder andere vergapen aan de klederdracht van Volendam, Huizen, Oldebroek, Marken en Wieringen. Negentien groepen met de mooiste kleding aan liepen in een parade door het oude dorp en lieten zich bewonderen. Daarnaast waren er ook traditionele dansen en was er een modeshow met uitleg over de verschillende stijlen van klederdracht.

Folklore
Volgens Jan Anker van de organisatie is klederdracht op Urk op dit moment populair bij jong en oud."Het is onze folklore en traditie en dat dragen we een warm hart toe", vertelt Jan Anker. "Ook bij de jeugd is het populair en zodoende zien we hier vandaag ook veel jeugd in klederdracht rondlopen. En de naaigroepjes om klederdracht te leren maken zitten allemaal vol."

"Ik vind het een geweldige dag", vertelt een deelnemer. "Ik kom uit Oldebroek en ik ben gekleed in zondagse dracht van rond 1875. Het is allemaal origineel wat wij dragen, dus niet nagemaakt. Dit is het kostuum van een boer uit die tijd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel