Sluitend boekhandelaar Voster gaat vooral het contact met de klant missen

DRONTEN • Ma 25 september 2023 | 6:35 • Maandag 25 september 2023 | 6:35

Voster Boekverkopers in Dronten stopt ermee. Ruim 55 jaar was de boekenwinkel een begrip in het dorp. Voster moet stoppen, omdat het financieel niet meer uit kan om de winkel open te houden. Eigenaar Frank Voster baalt ervan dat hij na decennia zijn levenswerk moet opgeven. Komende zaterdag is zijn zaak voor het laatst open.

De deuren sluiten was onvermijdelijk, stelt de boekhandelaar. "Dat komt vooral door de toenemende internetverkoop van boeken." Ook de huidige indeling van Dronten speelt voor Voster mee: "Ons centrum is te groot voor het aantal inwoners. We hebben geen achterland. Zo'n zeventien jaar geleden is het centrum verdubbeld. Maar Dronten is niet hard genoeg meegegroeid om al die winkels in stand te houden. Dat blijkt nu ook wel: 18 panden staan leeg."

Elke dag was anders in zijn zaak, vertelt de boekhandelaar. De actualiteit had bijvoorbeeld altijd veel invloed op het aanbod van boeken en tijdschriften. "Als zo'n bekende fotograaf als Erwin Olaf overlijdt, kun je er vergif op innemen dat er over een paar weken luxe magazines en boeken over hem komen. Gebeurt er wat in de koninklijke familie, dan lees je dat hier ook terug." Voster denkt vooral het contact met de klanten te zullen gaan missen.

'Het geld is op'
Wat Voster na de sluiting gaat doen, weet hij nog niet. "Ik heb al mijn geld hierin gestopt. Dat is op. Ik moet wat doen. Geen idee wat we tegenkomen. Ik zou het leuk vinden om iets in de PR te doen of in de boekenwereld. Maar soms zeg ik: ik ga in de McDonalds werken."

Hoe het zal zijn zonder zijn boekenzaak, kan Voster zich niet goed voorstellen. "Sommigen zeggen: Je valt in een groot diep zwart gat. Maar als de deur zaterdag dicht is, is het nog niet meteen klaar. Er komen opkopers, het interieur moet eruit. Er is nog zat werk te doen, maar ik ga het ontzettend missen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel