Zo wordt onderzocht wat bij zware stormen de sterkste dijk is

FLEVOLAND • Ma 25 september 2023 | 22:39 • Maandag 25 september 2023 | 22:39

De dijken van Flevoland moeten versterkt worden om het land er achter in de toekomst te beschermen tegen zware stormen. Maar de vraag is, hoe doe je dat? Op de IJsselmeerdijk bij de Maximacentrale in Lelystad werd maandag een zogenoemde golfoverslagsimulator geplaatst om dat te onderzoeken. Rijkswaterstaat en Waterschap Zuiderzeeland houden de proeven met het oog op toekomstige dijkversterkingen als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Op de dijk staat een gigantische waterbak van zes meter hoog en vier meter breed. Die bak wordt gevuld met water uit het IJsselmeer. "We zien hier een grote golfoverslagsimulator die een behoorlijke storm na kan doen," vertelt projectleider Bianca Hardeman van het Waterschap Zuiderzeeland. "We kijken hoe het gaat bij de overgangen van asfalt naar gras en hoe de ondergrond zich houdt." Langs de dijk staan vijf verschillende opstellingen. Onderzocht wordt hoe een dijk het best ontworpen kan worden om te zorgen dat hij tegen een zware storm bestand is.

Alle gegevens van de testen worden de komende maanden verzameld en doorberekend. De test is niet alleen van nut voor de tweehonderd kilometer dijken in Flevoland maar voor alle dijken in Nederland. Erik Wagener van Hoogwaterbeschermingsprogramma HWBP: "We blijven ons zo voorbereiden op de toekomst die we op basis van alle prognoses en klimaatvoorspellingen verwachten." Halverwege volgend jaar moeten de testresultaten bekend zijn.

Kosten versterken IJsselmeerdijk meer dan 200 miljoen euro
De test sluit ook goed aan bij de dijkprojecten in Flevoland, zegt Heemraad Tom Vereijken. "We zijn met grote projecten bezig voor de IJsselmeerdijk en ook de Ketelmeerdijk." Hij hoopt dat de test ook zal leiden tot 'kostenreducties'. Vereijken zegt over het versterken van de IJsselmeerdijk: "Het hele project zal wellicht over de tweehonderd miljoen euro kosten. Daarvan betaalt het Rijk de helft, de waterschappen hebben samen veertig procent bij elkaar gespaard en tien procent gaat van het budget van Zuiderzeeland af."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel