Oud vrachtschip gezonken in het Gelderse Diep, ergernis bij buurtbewoners

LELYSTAD • Di 26 september 2023 | 10:25 • Dinsdag 26 september 2023 | 10:25

Een gezonken vrachtschip in het Gelderse Diep in Lelystad, zorgt voor grote ergernis bij buurtbewoners. Het schip verkeerde al langere tijd in slechte staat, net als andere boten in hetzelfde water. Sommigen liggen bijna op de bodem. Buurtbewoners vrezen voor het milieu, maar vinden het vooral erg lelijk.

"Zaterdag gaat ze weer drijven", zegt de eigenaar van het gezonken schip. "Ze is zeker niet lek". Door regenwater kwam het schip zo laag te liggen dat het water uit het Gelderse Diep over de rand liep en het schip liet zinken. Dit dreigde volgens de eigenaar een paar maanden geleden ook al te gebeuren, maar toen kon nog op tijd het water worden weggepompt.

Bewoners aan de Griend in Lelystad ergeren zich mateloos aan boten die er slecht uit zien. Ze kijken uit over het Gelderse Diep. "Ik ben hier komen wonen om van het water te genieten en niet om naar lelijke boten te kijken", zegt een bewoner die op een bankje zit voor zijn huis. Pal voor zijn woning ligt een kleine plezierboot. De boot ziet er uit alsof er jaren niet mee is gevaren. "Ik weet van wie die is, maar ik zie hem daar nooit" zegt hij.

Maatregelen vanwege olie
De eigenaar van het gezonken vrachtschip was de afgelopen weken op vakantie toen het hard regende. Hij kon daardoor niet op tijd het regenwater uit het schip pompen. Dat gaat alsnog komende zaterdag gebeuren. Dan wordt het schip leeggepompt heeft hij afgesproken met Waterschap Zuiderzeeland.

Het waterschap heeft maandag een gele drijvende band om het schip gelegd. Mogelijk lekt het schip olie. De band houdt dat dan tegen. De eigenaar, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt over een speciale zuiger te beschikken. Als er toch wat olie is gelekt kan hij dat zelf opruimen.

Blauwe vaten
Achter op het schip liggen grote blauwe vaten. "Daarin zit water en echt niks anders" legt de eigenaar uit. Dit dient als ballast voor het achterste gedeelte van het schip. Als het ruim leeg is, zou de schroef te hoog staan en kan het schip niet varen.

Het vrachtschip is ruim 115 jaar oud en verkeert in een slechte staat. "Ze kan wel een likje verf gebruiken" zegt de eigenaar. Zijn plan is om het schip op te knappen, al zal dat nog wel even duren voordat het zover is. Eerst wordt er nog gewerkt aan een ander schip van hem. Die moet eerst klaar zijn. Hoe het schip opgeknapt gaat worden, weet hij nog niet. Het kan een zeilschip worden, een rondvaarboot in Amsterdam of mogelijk een woonboot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel