Man die zijn bejaarde moeder gijzelde, ontvoerde eerder zijn dochters

LELYSTAD • Wo 27 september 2023 | 16:50 • Woensdag 27 september 2023 | 16:50

De 36-jarige Lelystedeling die op 16 juni zijn bejaarde moeder zou hebben gegijzeld en bedreigd in haar woning aan de Parkzijde, onttrok eerder zijn kinderen aan het wettig gezag. Daar werd hij al twee keer voor veroordeeld, voor het laatst in maart. Toen besloten de rechters dat hij niet meer terug de cel in hoefde, zodat hij kon werken aan zijn psychische problemen. Toch ging het weer mis.

Hulpdiensten rukten op die vrijdag in juni massaal uit voor de man. Hij was bij zijn moeder ingetrokken, omdat het thuis bij zijn vrouw niet meer ging. Maar daar sloeg de vlam alsnog in de pan. Volgens de officier van justitie barricadeerde hij ramen en deuren, zette een mes op de keel van zijn moeder en pakte haar alarmknop af.

'Heb de dood in de ogen gekeken'
‘’Ik laat de woning ontploffen’’, zou hij hebben geroepen, terwijl hij een aansteker bij een paar van haar zuurstofflessen hield. ‘’Ik heb de dood in de ogen gekeken’’, zei de vrouw later bij de politie. Hoe kon het nou weer zo fout gaan met de man? In 2022 werd hij namelijk al eens veroordeeld, omdat hij een van zijn dochters zonder toestemming had meegenomen. Op 21 maart 2022 ging hij opnieuw de fout in met zijn 1-jarige dochtertje.

Dit meisje zou uit huis worden geplaatst, maar de vader verzette zich daar hevig tegen. Zo gooide hij met bakstenen en dreigde hij een pan met kokend heet vet naar de politie en medewerkers van Veilig Thuis te gooien.

Op 30 juni vorig jaar wachtte hij zijn toen 13-jarige dochter op bij haar school en nam haar mee. Zij was toen net als de andere drie kinderen al een tijdje uit huis geplaatst. De hele dag zwierf hij met haar door de stad, terwijl de politie op zoek was en ook een Amber Alert liet uitgaan, waarbij landelijk een foto van het meisje werd verspreid. Ze werd uiteindelijk in goede gezondheid teruggevonden.

Persoonlijkheidsstoornis
Tijdens de rechtszitting in maart bleek dat de man kampt met een persoonlijkheidsstoornis en heel veel moeite heeft met het controleren van zijn emoties en impulsen. Zelf werd hij op zijn vijfde uit huis geplaatst en kwam in een internaat terecht, daardoor is zijn psyche ‘beschadigd’.

"Ook bij het incident met zijn moeder, was de uithuisplaatsing van zijn kinderen de oorzaak", stelde zijn advocaat woensdag. In een brief aan de rechtbank legde de verdachte dat zelf ook uit en bood hij zijn excuses aan. Hij verscheen niet bij zijn voorbereidende rechtszitting, omdat hij kort voor vertrek uit de gevangenis naar de zitting in paniek was geraakt.

Op 22 december staat er een nieuwe voorbereidende zitting gepland rond het incident met zijn moeder. De advocaat van de Lelystedeling vroeg of hij tot die tijd uit zijn cel mag, omdat hij behandeling nodig heeft.

‘’Het was ook allemaal maar een storm in een glas water’’, zei hij verder. ‘’We weten allemaal dat zuurstof niet kan branden, dus die aansteker bij die zuurstoffles was een loos dreigement.’’

Maar daar was de rechtbank het niet mee eens. ‘’Het was wel degelijk een ernstige situatie en meneer liep ook nog eens in een proeftijd. Er ligt nu ook geen behandelplan voor hem, dus hij kan niet naar buiten.’’ Deskundigen zouden inmiddels denken aan tbs met voorwaarden om de man weer op het rechte pad te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel