Komst elektrische bussen vertraagd, wel nieuwe dienstregeling

FLEVOLAND • Do 28 september 2023 | 16:13 • Donderdag 28 september 2023 | 16:13

De elektrische bussen van de nieuwe vervoerder EBS laten langer op zich wachten. Door leveringsproblemen van onderdelen bij fabrikant Ebusco zijn de nieuwe voertuigen nog niet beschikbaar als op 10 december de nieuwe dienstregeling in gaat. Dit wordt nu pas april.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft dit Provinciale Staten laten weten. In elk geval in het eerste kwartaal zet EBS nog dieselbussen in op langere lijnen, waar aanvankelijk de nieuwe elektrische voertuigen hadden moeten rijden.

Eerder was het een probleem dat EBS geen plekken had waar de elektrische bussen kunnen worden opgeladen. De locaties zijn inmiddels gevonden in Nagele en bij Lelystad Airport, maar ook nu is onzeker of die op tijd klaar zijn. Door drukte bij aannemers en leveranciers wordt 10 december krap. EBS rekent er op dat de laadplekken dan klaar zijn, maar nu lijken de bussen er dus niet te zijn.

Nieuwe dienstregeling
Met de nieuwe dienstregeling op 10 december neemt EBS het streekvervoer in het gebied IJssel-Vecht in een groot deel van Flevoland en Noordwest Overijssel over van Connexxion. In Lelystad is EBS de opvolger van Arriva in het stadsvervoer.

EBS heeft eerder al aangekondigd de dienstregeling op meerdere plekken aan te passen en uit te breiden. Het concept van de snelRRReis-bussen wordt verder uitgebreid naar vijf lijnen in Flevoland.

EBS kondigt de volgende nieuwe lijnen aan:
- lijn 218: Lelystad-Urk: dat wordt een rechtstreekse verbinding.
- lijn 215: Urk-Nagele-Kampen: deze lijn krijgt een halte bij Nagele/Museum Schokland.

De volgende lijnen worden een directe verbinding zonder overstap:
- lijn 214: Lelystad-Emmeloord-Marknesse-Steenwijk
- lijn 146: Dronten-Harderwijk-Barneveld
- lijn 207: Harderwijk-Lelystad Centrum-Batavia Stad
- lijn 143: Kampen-Dronten-Swifterbant-Lelystad
- lijn 142: Harderwijk-Zeewolde-Nijkerk-Amersfoort

Hogere frequentie:
- lijn 216: Almere-Zeewolde-Harderwijk: gaat in de daluren twee keer per uur rijden en rijdt voortaan op werkdagen tot 23 uur. Over de route in Zeewolde blijkt nog discussie.
- lijn 142: Harderwijk-Zeewolde-Nijkerk-Amersfoort: rijdt ’s avonds drie keer extra.

Drie haltes verdwijnen in Biddinghuizen
In de nieuwe dienstregeling gaat meer veranderen. Zo worden er drie bushaltes opgeheven in Biddinghuizen. Het gaat om de haltes Botweg, Palingweg en Garnaalweg. Volgens EBS worden deze haltes langs de Biddingringweg nu te weinig gebruikt. Dit hangt ook samen met het aanpassen van de weg van 80 naar 100 kilometer per uur.

Stadsdienst Dronten wordt buurtbus Dronten
Zoals al eerder aangekondigd gaat de stadsdienst in Dronten verdwijnen. Vanaf december zet EBS twee buurtbuslijnen 521 en 522 in. Volgens EBS is dit een verbetering, want de bus rijdt door meer wijken en ook op zaterdag.

Naar de Aeres Hogeschool rijdt ’s ochtends drie keer een extra bus, lijn 646. Daarna is streeklijn 146 Emmeloord-Dronten het alternatief. Samen met lijn 143 krijgt Swifterbant een halfuurdienst.

Lelystad
In Lelystad blijft het netwerk van de stadsdienst na december grotendeels ongewijzigd. Lijnen 1 en 4, 2 en 7, en 5 en 8 zijn gekoppelde lijnen, die vanaf het station naar een ander stadsdeel rijden. Met lijn 11 komt er een snellere en directe verbinding tussen het centrum en Lelystad-Haven, via de Visarenddreef.

Streekbus 207 uit Harderwijk rijdt vanaf het station door naar Batavia Stad. Stadslijn 13 naar het winkelstadje blijft bestaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel