Indrukwekkend persoonlijk verhaal over gestorven kind: motie unaniem aangenomen

DRONTEN • Vr 29 september 2023 | 12:28 • Vrijdag 29 september 2023 | 12:28

Het gemeentehuis van Dronten en de fontein op het Meerpaalplein worden nog dit jaar roze en blauw verlicht tijdens de Baby Loss Awareness Week. Die toezegging deed wethouder Lazise Hillebregt donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Dronten, na een indrukwekkend verhaal van raadslid Hans Hofmeijer-Boon.

Op 9 oktober begint de landelijke Baby Loss Awareness Week in Almere. In die week wordt stilgestaan bij baby's die tijdens de zwangerschap of na de geboorte overlijden. Zo kleuren meerdere gemeentehuizen en andere openbare gebouwen in Nederland roze en blauw om ouders van de overleden kinderen een steuntje in de rug te geven.

Vlindertje
De PvdA en GroenLinks hadden een motie ingediend, waarin de fracties vroegen of dat ook in Dronten gedaan kon worden. In een toelichting vertelde GroenLinks-raadslid Hans Hofmeijer-Boon dat hij in december 2021 zelf een kindje heeft verloren. Tijdens de 20-wekenecho kwamen zijn vrouw en hij erachter dat het kindje niet meer leefde. "Ik had die ochtend nog foto's laten maken voor de gemeenteraadsverkiezingen en mijn vrouw had hem nog voelen schoppen, maar om 12:00 uur was hij dood", vertelde Hofmeijer-Boon.

Het kindje had al een naam, kleding en meubeltjes. "Hij zal altijd onderdeel blijven van ons gezin, van ons systeem. We hebben het nog heel vaak over hem, over hoe oud hij nu zou zijn en of hij nu ook zo eigengereid zou zijn zoals andere kinderen." Op kaartjes die het gezin van Hofmeijer-Boon verstuurd staat nu altijd een vlindertje bij de namen. Dit vlindertje staat voor het overleden baby'tje.

"Veel ouders hebben hier heel erg veel aan, en mijn kindje heeft een naam en het heeft bestaan."

— Hans Hofmeijer-Boon, Raadslid

"Zoals wij, zijn er heel veel ouders", vervolgde het raadslid. "Duizenden, natuurlijk ook in Dronten. Ouders die met een verdriet lopen dat voor de omgeving niet tastbaar is." Vroeger werden kinderen zoals zijn overleden zoontje weggewerkt, zei Hofmeijer-Boon. "Niemand kreeg ze ooit te zien, hun namen werden niet genoemd en er werd gedaan alsof ze nooit hadden bestaan. Hun ouders hebben daar heel erg vaak decennia later nog steeds last van."

Volgens het raadslid zijn de tijden nu veranderd en zijn er veel stichtingen en organisaties die stilstaan bij het overlijden van baby's. Ook kunnen de overleden kinderen sinds oktober 2022 geregistreerd worden in de basisadministratie van de gemeente.

Ook aandacht voor registratie in basisadministratie
Naast het verlichten van het gemeentehuis wilden GroenLinks en PvdA ook dat de gemeente op sociale media aandacht besteed aan de Baby Loss Awareness Week en aan de mogelijkheid voor ouders om hun levenloos geboren kind te registreren in de basisregistratie van de gemeente. Sinds 1 oktober 2022 is dat mogelijk. "Veel ouders hebben hier heel erg veel aan, en mijn kindje heeft een naam en het heeft bestaan", zei Hofmeijer-Boon.

Stilte in de raadszaal
Na het verhaal van Hofmeijer-Boon was het even stil in de Dronter raadszaal. Wethouder Lazise Hillebregt zei daarna dat ze geraakt was door het verhaal van het GroenLinks-raadslid. "Ik denk dat u net iets heeft gedaan waar deze awareness week voor bedoeld is, namelijk dat we met elkaar iets bespreekbaar maken wat best wel moeilijk is." De wethouder zegde toe het gemeentehuis én de fontein op het Meerpaalplein roze en blauw te verlichten. "Uiteraard, natuurlijk gaan we dit doen. Dank voor uw verhaal. We gaan er nog dit jaar werk van maken."

Burgemeester Jean Paul Gebben bracht het verzoek van GroenLinks en de PvdA daarna in stemming. De gemeenteraad stemde unaniem voor de motie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel