Burgerorganisaties dienen petitie in om Almeerse politiek te dwingen te luisteren naar inwoners

ALMERE • Vr 29 september 2023 | 17:22 • Vrijdag 29 september 2023 | 17:22

Verschillende Almeerse burgerorganisaties hebben donderdagavond een petitie met de titel: 'Dwing Almeerse politiek te luisteren naar de inwoners' aangeboden aan de gemeenteraad.

Vijftien groepen, waaronder de Klankbordgroep Literatuurwijk, Stichting Bezwaar Wooncomplex Verslaafden Almere Poort, Collectief Stedenwijk en Bewonersgroep Busbaan Muziekwijk ondertekenden de petitie.

Daarin wordt concreet geëist dat de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders onafhankelijker van elkaar gaan functioneren en dat coalitie- en oppositiepartijen constructief samenwerken, met de vrijheid om het college kritisch te volgen en bij te sturen op basis van het bestuursakkoord.

Aftreden
Ook moeten het college en de raad ervoor zorgen dat de gemeente bij nieuwe voornemens en ontwikkelingen, het gesprek met bewoners aangaat in hun eigen omgeving en, dat besluitvorming pas plaats vindt na gesprekken met bewoners. Ook moet de betrokkenheid van burgers bij plannen en ontwikkelingen worden vastgelegd in een convenant of in de participatienota inclusief regels voor naleving en controle van rechten en plichten van gemeente en bewoners.

Als het stadsbestuur geen gehoor geeft aan deze eisen dan willen de ondertekenaars van de petitie dat ze aftreden om ruimte te maken voor een bestuur dat wel luistert naar de inwoners van Almere.

"Het gaat mis in de communicatie", vertelt mede-indiener van de petitie Maribel Gonzalez-Zwart. "En ook het betrekken van de inwoners bij een besluit gaat mis. Mensen worden vaak te laat betrokken en kunnen pas inspreken als alles al in kannen en kruiken is."

Inmiddels heeft burgemeester Van der Loo vertegenwoordigers van de organisaties achter de petitie benaderd. Er zal een werkgroep worden geformeerd die het gesprek aangaat om de kaders voor goede burgerparticipatie te vormen voor 2024.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel