Huishoudboekje provincie dreigt na 2027 in het rood te komen

FLEVOLAND • Za 30 september 2023 | 10:59 • Zaterdag 30 september 2023 | 10:59

De provincie houdt in haar huishoudboekje de komende drie jaar geld over, maar vanaf 2027 is dat voorbij en dreigen er tekorten. Daar krijgt een volgend provinciebestuur mee te maken. Daarvoor waarschuwt het college van Gedeputeerde Staten in de begroting voor 2024.

Het is de eerste begroting van het nieuwe college van BBB, VVD, ChristenUnie, SGP en PVV, dat na de verkiezingen van maart is aangetreden. Hiermee waait er een andere wind in het provinciehuis, zo zegt het college.

Geld voor nieuwe plannen
De partijen hebben verschillende nieuwe plannen uit hun coalitieakkoord in de begroting 2024 verwerkt. Hiervoor trekt het nieuwe college 9,7 miljoen euro extra uit en wordt 20 miljoen uit de reserves gehaald.

Het college wil onder meer een miljoen euro uit trekken voor het legaliseren van PAS-melders, agrariërs die buiten hun schuld om geen vergunning hebben om stikstof uit te stoten. Ook is er extra geld voor het stimuleren van (vernieuwende) woningbouw (bij elkaar 7,5 ton), elektrificatie en alternatieve energiebronnen (samen een miljoen), landbouw en waterberging (vier ton). Er wordt alvast 5 ton gereserveerd om in 2026 te vieren dat de provincie Flevoland 40 jaar bestaat.

Voor nieuw beleid is er volgend jaar 5,8 miljoen euro te besteden, waarbij Provinciale Staten voor 2,5 miljoen aan voorstellen kunnen doen. In 2025 is er voor nieuw beleid zelfs 6,2 miljoen, maar een jaar later verwacht Gedeputeerde Harold Hofstra van Financiën dat er nog maar een kleine acht ton beschikbaar blijft. In 2027 is er zelfs helemaal geen geld meer voor.

Tekorten vanaf 2027
Het college spreekt over een solide begroting voor de komende drie jaar, maar rekent vanaf 2027 op tekorten. Dat komt doordat de manier waarop provincies uit het Provinciefonds geld krijgen van het Rijk anders wordt berekend.

Flevoland zal ook de pijn voelen van minder inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting, de zogeheten opcenten. Dat komt doordat autoleasebedrijf Leaseplan uit Flevoland is vertrokken en hun leaseauto’s niet langer hier geld in kas brengen. Dat scheelt alleen volgend jaar al 12,6 miljoen euro aan inkomsten. De tegenvallers worden de komende drie jaar nog aangevuld uit de reserves, maar dan is het op. De aankondigde wegenbelasting voor elektrische auto’s vanaf 2025 zal dat niet kunnen compenseren.

De begroting voor 2024 wordt in oktober in commissievergaderingen besproken en in november door Provinciale Staten vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel