Windkoepel Groen wil obstakelverlichting windturbines niet meer continu laten branden

FLEVOLAND • Za 30 september 2023 | 13:07 • Zaterdag 30 september 2023 | 13:07

De obstakelverlichting van 86 windturbines van Windkoepel Groen staat in de toekomst 's nachts mogelijk niet meer continu ingeschakeld. De verlichting springt alleen nog aan als er vliegtuigen in de buurt worden gedetecteerd. Binnenkort wordt getest met een nieuw naderingsdetectiesysteem, zegt Windkoepel Groen.

Windkoepel Groen is een vereniging waarin meerdere windparken in oostelijk Flevoland samenwerken. Woordvoerder Elzo Springer zegt dat er geen reden meer is om de verlichting 's nachts de hele tijd te laten branden: "De noodzaak ontbreekt. Sportvliegtuigen vliegen 's nachts niet en veel laagvliegende vliegtuigen heb je ook niet. Bovendien zorgt de obstakelverlichting nu voor lichtvervuiling."

In het nieuwe systeem springt de obstakelverlichting alleen nog aan als er vliegtuigen in de buurt zijn die een signaal sturen naar een ontvanger in een windturbine, legt Springer uit. "En niet pas als een vliegtuig een paar honderd meter verwijderd is van een turbine maar al vanaf een paar kilometer afstand."

Landelijke proef
Niet alleen in Flevoland wordt getest met het nieuwe naderingsdetectiesysteem, ook de eigenaren van andere windmolenparken in het land houden hiermee proeven. Wanneer de veranderingen ingaan, kan Windkoepel Groen nog niet zeggen. "We hopen zo snel mogelijk omdat we in Flevoland relatief nieuwe windturbines hebben en we weinig hoeven aan te passen", zegt woordvoerder Springer. "We moeten alleen verschillende merken windturbines op elkaar zien af te stemmen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel