Microfoons aan de gevel; Dronten 'luistert' anderhalf jaar lang naar windmolens

DRONTEN • Ma 2 oktober 2023 | 6:43 • Maandag 2 oktober 2023 | 6:43

In de gemeente Dronten hangen op verschillende plekken microfoons aan de gevels van huizen. Die zijn er geplaatst om te ontdekken hoeveel geluid de windmolens maken die in de buurt gebouwd zijn. Dat er geluid van de molens komt is zeker, maar is dat bijvoorbeeld ook te horen in de dorpen en hoe hard en hoe vaak is dat dan?

Door de komst van windmolens van de windplannen Blauw en Groen in het buitengebied van Dronten is er bij sommige bewoners angst voor geluidsoverlast. “We willen uiteindelijk tien microfoons ophangen die anderhalf jaar lang het geluidsniveau meten. Samen met nog een paar kastjes die gevoelig zijn voor laagfrequent geluid, trillingen, kunnen we dan laten zien hoeveel, wanneer en waar er geluid te horen is van de molens”, vertelt Ron Maas van Sensornet. Dit bedrijf doet de metingen in opdracht van de gemeente.

Ron Maas van Sensornet

Wethouder Lazise Hillebregt is niet bang voor de uitkomsten. "We willen niet uitzoeken of er wettelijke normen worden overschreden. We zijn veel meer op zoek naar wanneer en waar mensen daadwerkelijk overlast ervaren. Dat willen we vatten in beleid. We willen het gesprek aangaan met mensen. En dan is het handig als je ook data hebt", vertelt de wethouder. De gemeente doet de metingen mede als tegemoetkoming aan de bewoners die bang zijn voor geluidsoverlast.

Wethouder Lazise Hillebregt

Openbare data
Op de website van het meetbedrijf kan iedereen live zien hoeveel geluid er op de meetplekken is. Het is belangrijk om erbij te vertellen dat je niet precies kunt zien hoeveel geluid de windmolens op dat moment maken. De microfoons registreren al het geluid dat ze opvangen. Dus als er in de buurt gras wordt gemaaid, zul je dat ook zien in de grafiek. "Door anderhalf jaar lang te meten en de data te combineren met info over wanneer de molens draaien, hoe hard dat dan is, en bijvoorbeeld de windrichting, krijg je uiteindelijk een goed beeld. We weten ook wanneer de molens niet draaien", legt Maas uit.

"Als je dan een paar 'whizzkids' de data laat bekijken, kunnen die er precies uithalen welk geluid van windmolens komt en welk geluid van bijvoorbeeld het ruisen van de wind door de bladeren van bomen", zegt Maas.

Mensen mogen meekijken, zodat ze kunnen zien dat de microfoons daadwerkelijk aan staan. Dat geeft vertrouwen. "Het is belangrijk om te vertellen dat we alleen het niveau van het geluid meten. We luisteren dus niet af. Dat kan niet."

Manipuleren
Omdat er anderhalf jaar lang gemeten wordt, is het onmogelijk de proef te manipuleren, vertelt Maas: “Heel af en toe, bij andere projecten, proberen mensen wel eens extra geluid te maken bij onze microfoons. Bijvoorbeeld als ze willen bewijzen dat er geluidsoverlast is. Maar dat hou je geen anderhalf jaar vol”, stelt Maas met een grote glimlach.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel