Studentenuitwisseling vliegwiel voor meer samenwerking tussen Suriname en Dronten

DRONTEN • Di 3 oktober 2023 | 6:45 • Dinsdag 3 oktober 2023 | 6:45

Op Aeres Hogeschool volgen studenten uit Suriname de opleiding Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw. Het is de start van een hernieuwde samenwerking tussen Suriname en Nederland. "De intentie is om dit als vliegwiel te gebruiken voor veel meer uitwisseling", zegt Martin Duijkers van Aeres.

De afgelopen twee jaar heeft de 23-jarige Prithvi Thakoer uit Suriname de opleiding gedaan. Afgelopen vrijdag ontving hij zijn diploma en komende zaterdag gaat hij terug. Hij heeft hier veel geleerd. "We moesten proeven doen met tomaten," vertelt Thakoer. "Meten hoeveel de zuurgraad en het zoutgehalte van het water is. Dat heeft effect op de productie van tomaten."

Continue stroom studenten
Het project is een samenwerking tussen Aeres, de stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d'ONS) en de provincie Flevoland die het project met vijftienduizend euro per student steunt. "Ze leren hier alles op het gebied van agrotuinen, akkerbouw en over irrigatie systemen", vertelt Hendrik Comvalius (d'ONS)

Het idee voor de samenwerking ontstond al zo'n vijftien jaar geleden. Dankzij financiële steun van de provincie kan het nu eindelijk uitgevoerd worden. Ze zijn twee jaar geleden begonnen met één Surinaamse student per jaar. Sinds september is een tweede student begonnen aan de opleiding. "We willen dat er een vaste relatie ontstaat tussen Suriname en ons," zegt Duijkers. "Ik denk aan een continue stroom van studenten. Zo'n tien per jaar."

Student Thakoer wil in zijn geboorteland eerst werkervaring opdoen maar hij heeft meer plannen. "Misschien in de toekomst zelf iets starten in de glastuinbouw."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel